Za občasna dela so lahko bencinske žage zaradi zahtevnejšega načina uporabe in potreb po vzdrževanju precej nepraktične, zato smo preizkusili, ali lahko takšne naloge opravimo tudi z baterijsko žago. Preizkusili smo Husqvarno 136Li.

Husqvarna 136Li je nov model baterijske motorne žage, ki ga poganjata brezkrtačni elektromotor in 36 V litij-ionska baterija, ki je značilna za vse Husqvarnine baterijske naprave. Žago smo dobili v kompletu s Husqvarnino najmočnejšo 4,2Ah baterijo in polnilnikom, kar je standardna ponudba tovarne. Žaga 136Li že v osnovni ceni vključuje akumulator s polnilnikom in s priporočeno maloprodajno ceno pod 500 evrov je žaga zanimiva alternativa lažjim bencinskim motornim žagam.

Nezapletena konstrukcija, enostaven nadzor

Ko baterijsko žago vzamemo v roke, ugotovimo, da je kljub značilni podolgovati obliki uravnotežena podobno kot običajna motorna žaga. Nameščen ima 30-centimetrski meč s 3/8 hodom verige, nad njim ščit pred povratnim udarcem, spodaj kovinski lovilnik verige, na zadnjem ročaju enostavno tipkovnico z dvema gumboma za vklop žage in varčevalne funkcije savE. Napenjanje verige je mogoče brez orodja, prav tako se z zatičem brez orodja odvije stranski pokrov za nameščanje meča. Pokrov je narejen iz ojačane plastike in na testu smo ga lahko brez bojazni pred poškodbo močno zategnili.

Gladek rez, primeren tudi za sadno drevje

Husqvarna 136Li je namenjena zahtevnemu domačemu delu. Z njo naj bi opravili večino nalog na posestvu – delo v sadovnjaku, obžagovanje dreves in čiščenje gozdnega roba, priprava drv za kamin, žaganje različnega gradbenega lesa, tudi podiranje manjših dreves. Na preizkusu se je izkazalo, da je žaga glede na avtonomijo baterije in moč za takšne naloge primerna. Z njo hitro in brez težav žagamo debla premera od deset do petnajst centimetrov, občasno lahko prežagamo tudi kakšno debelejše drevo, sploh kakšen večji smrekov tram za žago ne predstavlja ovire. Žaga je zaradi hitre verige z drobnejšimi zobmi odlična za obžagovanje sadnega drevja, saj je rez čist, na vejah pa ne pušča poškodb. Pri žaganju je opazen manjši zamik med stiskom sprožilnika in polno hitrostjo verige, za kar žaga potrebuje nekaj trenutkov, manj kot eno sekundo. Žaganje z baterijsko žago je manj sunkovito, zaradi česar je delo na lestvi ali v drevesni krošnji varnejše. Pri takšnih nalogah moramo v zakup vzeti daljše telo žage, saj meri približno 48 centimetrov v dolžino, skupaj s 30-centimetrskim mečem pa okrog 77 centimetrov, kar je primerljivo z bencinskimi motornimi žagami s precej daljšim mečem.

Izvedljive so tudi obsežnejše naloge

Največji del preizkusa smo namenili obžagovanju treh v neurju podrtih hrastov, ki so bili precej razvejani. Delali smo hitro in v manj kot pol ure smo vse veje razžagali na manjša polena, akumulator pa je imel v sebi še za deset minut energije. Celoten čas uporabe Husqvarne 136Li je bil torej približno 35 minut pri polni moči, če pa jo pri delu z mehkejšim lesom z vklopom funkcije savE zmanjšamo, imamo na razpolago približno eno uro delovnega časa z enim polnjenjem. Z odlično avtonomijo pri žaganju suhega in trdega lesa, kot je hrast, je žaga potrdila, da je primerna tudi za obsežnejše naloge – mi smo pripravili kar lep kup drv, brez težav bi obrezali tudi večji sadovnjak. S priloženim polnilnikom traja celotno polnjenje približno uro in pol, saj ne gre za hitri Husqvarnin polnilnik, ki smo ga doslej predstavili z drugimi Husqvarninimi baterijskimi aparati. Žago je v takšni kombinaciji zato smiselno uporabljati za naloge, ki jih lahko opravimo z enkratnim polnjenjem, ažurnost dela pa lahko seveda izboljšamo z nakupom hitrega polnilnika ali dodatnega akumulatorja.

Še posebej primerna za delo v kratkih intervalih

Baterijske verižne žage so najprimernejše orodje za obžagovanje sadnega drevja in podobna občasna dela, cenijo jih tudi nekateri obrtniki. Krovci si dela ne predstavljajo brez motorne žage, ki jo med delovnim dnem zaženejo neštetokrat, vendar se zaradi kratkih intervalov uporabe kljub vsemu ne segreje na optimalno delovno temperaturo. Tudi pri delu s tračnimi žagami za hlodovino je motorna žaga nujni pripomoček, ki se podobno kot na strehi med pogosto kratkotrajno uporabo ne segreje na pravilno temperaturo. Pri tem trpita motor in mehanizem z vrvico za zagon, zato so v takšnih pogojih akumulatorske oziroma električne žage boljša alternativa klasičnim »motorkam«, katerih uporaba in zaganjanje je pri delu na višini tudi nevarno. Krovci so le en primer uporabnikov, ki cenijo prednosti baterijskih žag. Čeprav so te v primerjavi z bencinskimi motornimi žagami malo manj samostojne, saj so omejene z avtonomijo akumulatorja in električnim omrežjem, njihove odlike prepričajo širok nabor ljudi. Obrtniki cenijo delo v kratkih intervalih, sadjarji natančen rez in enostavnejše delo v drevesni krošnji, nekoga v mestu bo baterijska žaga prepričala s tihim delovanjem, upokojenca z vikend hišico z enostavnim vklopom in minimalnim vzdrževanjem.

Varnejša alternativa

Čeprav baterijske žage zaradi manjšega hrupa, teže in zahtevnosti uporabe upravičeno veljajo za prijaznejše naprave, zahtevajo pri uporabi previdnost. Zbranost in uporaba zaščitne opreme sta obvezni, saj veriga baterijske žage prav tako kot pri bencinski motorni žagi povzroči hude poškodbe, med uporabo pa lahko pride do povratnega udarca. Ker v nasprotju z bencinsko motorno žago baterijske ne slišimo, ko je vklopljena in v prostem teku, moramo biti posebej previdni pri vseh manipulacijah okrog meča ali verige. Brusimo vedno izklopljeno žago, sprožimo tudi zavoro, še najbolj zanesljivo pa je, da v tem času odklopimo akumulator. Baterijske žage torej ne podcenjujmo. Z upoštevanjem varnostnih pravil in ob pravilni uporabi so po naših opažanjih baterijske žage varnejše od primerljivih bencinskih motornih, saj je delo z njimi manj naporno in prijaznejše. Na prvem mestu je enostaven zagon, do telesa pa so prizanesljive tudi zaradi manjših vibracij, manjšega hrupa in ne nazadnje tudi zaradi odsotnosti izpušnih plinov.