Večja bo tudi ponudba kulinarike, ki so jo preselili v večjo, prenovljeno sejemsko dvorano C, ter ponudba opreme za kamping in karavaning oziroma za aktivno preživljanje prostega časa v naravi. Bogat razstavni program več kot 1500 razstavljavcev iz 35 držav, ki napovedujejo različne sejemske popuste in ugodnosti, bo sooblikoval tudi spremljevalni program. Še posebej bodo na svoj račun prišli vsi, ki gradijo ali obnavljajo svoj dom, hišo, stanovanje ali poslovni objekt, saj bodo lahko izkoristili tudi brezplačne nasvete neodvisnih strokovnjakov. V Celjskem sejmu so jih poimenovali s skupnim imenom Mosove svetovalnice.

Kako se lotiti gradnje, kako opremljanja …

V sejemski dvorani E bodo obiskovalci lahko prisluhnili Andreji Jesenek, notranji oblikovalki, ki bo med drugim pojasnila, kako se lotiti opremljanja malih prostorov ali kako zasnovati otroško sobo, da bo rasla z otrokom. Pa tudi, da je prej kot o dizajnu svetil treba razmišljati o svetlobi, predstavila bo tudi najpogostejše napake pri opremljanju doma, ki zmanjšujejo kakovost bivanja.

Kako se lotiti gradnje, se bodo obiskovalci lahko seznanili v sejemski dvorani J, kjer jim bo Martin Pelcl, MojMojster.net, pojasnil, kako najti dobrega izvajalca, kakšni so dejanski stroški hiše oziroma kakšni so stroški posameznih faz gradnje in kako dolgo trajajo. Izvedeli pa bodo med drugim tudi, ali je izbrana parcela sploh primerna za gradnjo, in se seznanili s celotnim procesom gradnje od ideje do hiše (celovita predstavitev vseh korakov od skic, iskanja projektanta do izbire izvajalca). V sejemski dvorani J bo mogoče obiskati še razstavno-svetovalni prostor GI ZRMK, kjer bodo izvajali neodvisna strokovna predavanja in samodejne predstavitve v zvezi s trajnostno gradnjo, trajnostnim ogrevanjem, bivalnim okoljem in aktualnimi temami v graditeljstvu. Zainteresirani se bodo seznanili z najnovejšimi smernicami pri gradnji in prenovi stavb.

Po nasvete o učinkoviti rabi energije in uporabi obnovljivih virov energije pa se bodo obiskovalci lahko odpravili na galerijo sejemske dvorane K. Neodvisni svetovalci ENSVET bodo med drugim odgovarjali na vprašanja, kako se lotiti izvedbe ukrepov za energijsko sanacijo stavb, kakšna sredstva za to so na voljo na Eko skladu in tudi, kako se lotiti odprave vlage iz objektov, sanacije fasade in rabe deževnice. Natančen dnevni program Mosovih svetovalnic je objavljen na www.ce-sejem.si.

Koristne informacije za podjetnike

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS), sekcije pri OZS in OOZ s člani in partnerji se bodo predstavili v delu dvorane L1. Med delovnim tednom od torka do petka organizirajo brezplačna podjetniška svetovanja s področja gospodarskega in civilnega prava, davčnega in delovnega prava, računovodstva in knjigovodstva, internacionalizacije s strani svetovalcev OZS. Zbornica sicer pripravlja še številne strokovne dogodke za strokovno in splošno obrtniško-podjetniško javnost, predstavitev na MOS pa bo pomembno sooblikovala tudi Ulica obrti, kjer se bodo letos predstavili elektrikar, mizar, slikopleskar, avtoserviser, steklar, optik, pek in slaščičar.

Na MOS se bo celovito, prvič v tako velikem obsegu, predstavilo tudi pristojno Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, katerega predstavniki bodo vse sejemske dni na voljo za posredovanje informacij o delovnih področjih ministrstva. Direktorat za lesarstvo bo z namenom promocije lesa in lesnih izdelkov v sejemski dvorani E pripravil še promocijsko razstavo lesnih izdelkov Čar lesa. Vsakodnevno bo sicer ministrstvo pripravljalo pogovorne šove z uspešnimi slovenskimi podjetji in predstavljalo primere dobre prakse vstopov na nove trge s pomočjo države, primere modelov poslovne odličnosti v podjetjih, udeležiti pa se bo mogoče tudi poslovne malice z ministrom in državnim sekretarjem (torek–petek, 17.–18. ure). Ministrstvo bo pomembno sooblikovalo tudi strokovni spremljevalni program. Med drugim bodo pripravili konferenco za predstavitev ukrepov agencije SPIRIT za slovenska podjetja (torek, 13. 9.), dogodek Oživljanje podjetništva v mestnih jedrih (torek, 13. 9.), konferenco Les – poslovna priložnost za podjetništvo (sreda, 14. 9.) s katero se nadaljuje zgodba lesa, ki jo je Celjski sejem s partnerji začel na MOS 2015 s predstavitvijo pomena učinkovitega upravljanja gozdov. V četrtek, 15. 9., pa ministrstvo s partnerji pripravlja delavnice in mednarodni forum Podjetnost je ženskega spola.

Na MOS bo med drugim še tradicionalno srečanje slovenskih občin, ki ga skupaj pripravljajo Celjski sejem, Mestna občina Celje in Skupnost občin Slovenije (sreda, 14. 9.). Letos se bodo posvetili priložnostim in pastem pametnih mest in skupnosti. V sredo (14. 9.) bo na sejmišču dan Slovenske vojske na MOS, v petek (16. 9.) pa letna konferenca Kako bo Slovenija izpolnila okoljske zaveze do leta 2020? Združenja slovenske fotovoltaike.

Mednarodni utrip za posel v tujini

Bo pa MOS znova pravi kraj tudi za tiste, ki iščejo poslovne priložnosti zunaj meja Slovenije. Številni tuji razstavljavci, mednarodna poslovna srečanja in skupinske predstavitve tujih držav odpirajo pot na nove trge. Največjo skupinsko predstavitev znova pripravlja Kitajska. V sejemski dvorani A bo od torka do petka (13.–16. 9.) mogoče obiskati Premium Brands China (PB China), kjer se bo predstavilo 100 kitajskih podjetij, ki iščejo poslovne priložnosti v JV Evropi. Organizirano bo tudi b2b srečanje slovenskih in kitajskih podjetij (četrtek, 15. 9.). Skupinske predstavitve svojih gospodarstev poleg Kitajske sicer pripravljajo še Hrvaška, Indija, Srbija, Tajvan, Venezuela, predstavile se bodo države Commonwealtha (Kanada, Velika Britanija) in prvič še Ukrajina.

Ceneje prvi dan, ostale dni po 16. uri

Obiskovalci 49. MOS bodo prvi sejemski dan (torek, 13. 9.) za vstopnico ponovno odšteli le simbolična dva evra. Ostale sejemske dneve pa lahko cenejše vstopnice izkoristijo vsak dan po 16. uri. Vstopnice se pocenijo za vse ciljne skupine, parkirišče bo vsak dan po 16. uri brezplačno. V Celjskem sejmu obiskovalce vabijo, da si za lažje načrtovanje sejemskega obiska dnevni program dogajanja ogledajo na www.ce-sejem.si. (km)