V Ženskem lobiju Slovenije ostro nasprotujejo prijemom, s katerimi skušajo v zdravstveni blagajni znižati cene obstoječe hormonske kontracepcije. Če se farmacevtska industrija ne bo podredila in znižala cen, bi morale nekatere ženske namreč za kontracepcijo po novem doplačevati. Približno tretjina uporabnic hormonske kontracepcije bi morala, če bi industrija v celoti vztrajala pri sedanjih cenah, po trenutnih izračunih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) doplačati do en evro na škatlico. Ena tretjina bi doplačevala do tri evre, okoli pet odstotkov uporabnic pa več kot pet evrov.

»Industrija bi kontracepcijo prej umikala kot pa znižala cene«

Veliko žensk v tem primeru ne bi več redno uporabljalo kontracepcije, s tem pa bi bilo več tudi neželenih nosečnosti, predvideva predsednica Ženskega lobija Slovenije Sonja Lokar. »Zlasti bi to vplivalo na najranljivejše, torej mlade in tiste v slabem ekonomskem položaju. Do nekaj evrov morebitnega doplačila na škatlico se morda ne zdi veliko, a posameznica z receptom dobi zdravila za tri mesece. Žensk v rodni dobi, ki so izgubile službo in imajo zelo nizke prihodke, pa je veliko.«

Pri zdravilih za kronične bolezni, ki so danes v veliki meri že vključena v zniževanje cen s tako imenovanimi terapevtskimi skupinami, se napovedi dela civilne družbe in farmacevtske industrije o množičnem doplačevanju, zamenjavah zdravil oziroma njihovem umikanju s trga sicer niso uresničile. Lokarjeva meni, da bi bilo v primeru kontracepcije drugače. »Verjetnost, da bi farmacevtske družbe znižale ceno, je majhna. Slovenija je premajhna, da bi izsiljevala te proizvajalce. Če bi to storila Poljska s skoraj 40 milijoni prebivalcev, bi ji morda uspelo, pri nas pa bi industrija zdravila prej umaknila s trga kot znižala cene.« Predlagane ukrepe razumejo kot poseg v ustavne svoboščine žensk, prihranek 1,9 milijona evrov pa po njihovem ne bi odtehtal škode zaradi manj dostopne kontracepcije.

Upokojena ginekologinja in članica skupščine ZZZS Dunja Obersnel Kveder se strinja, da bi morali ženskam zagotoviti tudi nove možnosti kontracepcije, ki trenutno prihajajo na trg in jim danes še niso na voljo. A na ZZZS, kjer bodo o varčevanju pri obstoječih izdelkih odločali v četrtek, bi se morali po njenem, da bi zagotovili denar za novosti, še bolj zavzeto pogajati za nižje cene. Zamejevanje vrednosti kontracepcije, ki jo pokrije zdravstvena blagajna, nasprotno ni prava pot, ugotavlja Obersnel-Kvedrova. Že leta 2013 je bila med pobudnicami peticije proti doplačilom za hormonsko kontracepcijo. Takrat so ob burnih odzivih na ZZZS varčevalne predloge pospravili v predal. Ob njihovem obujanju je civilna družba obudila tudi peticijo.

ZZZS: Ženske bodo še naprej imele dostop brez doplačila

Glede na aktualni predlog ZZZS, o katerem smo v Dnevniku že poročali, bi pri hormonski kontracepciji določili zdravilo z najugodnejšim razmerjem med učinki in stroški. Po trenutnih načrtih bi bila to kombinacija učinkovin gestoden in etinilestradiol. Do največ 30 odstotkov višjo vrednost glede na to izhodišče in s tem višji znesek, do katerega bi bila kontracepcija na voljo brez doplačila, pa bi priznali pri izdelkih s posebnimi prednostmi. Na primer tistih, ki jih je zaradi načina uporabe lažje redno jemati oziroma so za uporabnice varnejši.

»Zavarovanke bodo še vedno upravičene do ustreznega kontracepcijskega sredstva brez doplačila,« so zatrdili na ZZZS. Na podlagi dosedanjih izkušenj z uvajanjem terapevtskih skupin pričakujejo, da bodo proizvajalci pretirano navite cene znižali in zanje ne bodo potrebna doplačila.