Televiziji Slovenija zmanjkuje denarja, zato je treba do konca leta za najmanj deset odstotkov znižati stroške. Tako je direktorica TVS Ljerka Bizilj konec avgusta sporočila odgovornim urednikom oziroma vodjem programskih enot, pri tem pa se je sklicevala tudi na navodilo generalnega direktorja RTVS Marka Fillija. Zaradi nujnega varčevanja naj bi po navedbah Biziljeve zmanjšali stroške produkcije oziroma nekatere oddaje premaknili v kasnejše mesece, ustavili naj bi zaposlovanje, prekinili sodelovanje z nekaterimi honorarnimi sodelavci... Kot razlog za nujno varčevanje je navedla nižje oglaševalske in komercialne prihodke od načrtovanih. Po dostopnih podatkih je od januarja do avgusta letos televizija »pridelala« že milijon evrov primanjkljaja pri oglaševanju.

So honorarni sodelavci varni?

Sindikat novinarjev TVS je dopis Biziljeve vznemiril. Nemudoma se je obrnil na Fillija, svoj odziv pa je poslal tudi predsedniku programskega sveta RTVS Miranu Zupaniču. V njem je opozoril na nedavno sporočilo za javnost, v katerem se je vodstvo TVS pohvalilo z izjemno visoko gledanostjo olimpijskih iger, iz česar sklepajo, da TVS s prodajo oglaševalskega prostora nima težav. »Pozivamo vas, da nam pojasnite razkorak med obveščanjem zunanje in interne javnosti o visokih gledanostih ter zmanjševanjem stroškov zaradi nižjih prihodkov od oglaševanja. Prav tako pričakujemo pojasnila, zakaj vsako leto napačno načrtujete prihodke od oglaševanja in kdo je za to odgovoren,« so zapisali v sindikatu. Sprašujejo tudi, kako je mogoče, da naj bi vsem programskim enotam vzeli enako količino denarja. »Ali Televizija nima prioritet pri določenih programih in oddajah?« Dodali so, da predlagani ukrepi močno posegajo v materialni položaj zaposlenih in honorarnih sodelavcev. »Ker socialni partnerji nismo bili seznanjeni s temi ukrepi, je prišlo do grobe kršitve socialnega dialoga.«

Sindikalistom Filli ni odgovoril, je pa to storila kar Biziljeva. Po nekaterih navedbah menda tudi zato, ker naj Filli z njenim prvotnim dopisom ne bi bil zadovoljen. Biziljeva je navedla, da marketinški iztržek od olimpijskih iger, ki je bil kljub neugodnemu (nočnemu) času prenosov podoben tistemu izpred štirih let, štejejo kot uspeh. Izpostavila je, da je povpraševanje po oglasnem prostoru v dopustniškem avgustu nasploh najmanjše v celotnem letu. »Za zdaj nič ne vemo o tem, da bi predlagani ukrepi 'močno posegali v materialni položaj zaposlenih in honorarnih sodelavcev',« je še zapisala Biziljeva. Včeraj je za Dnevnik tudi zatrdila, da števila honorarnih sodelavcev ne bodo zmanjševali, da pa bodo zniževali materialne stroške.

Filli: Po ovadbi je vse tiho

Sindikat novinarjev TVS je v dopisu Filliju tudi ponovil vprašanje, ki mu ga je že julija zastavila koordinacija novinarskih sindikatov RTV Slovenija, in sicer za koliko so se prihodki znižali zaradi domnevnih nepravilnosti, povezanih s podjetjem Media Publikum. Kot smo poročali, je RTVS zoper omenjeno podjetje vložila kazensko ovadbo, saj ga sumi kaznivega dejanja poslovne goljufije. Media Publikum naj bi namreč oglasni čas preprodajal po bistveno višjih cenah, kot so bile dogovorjene z javnim zavodom, pri tem pa naj bi si pomagal celo s ponarejanjem računov.

Filli sindikatom tudi na ta vprašanja še ni odgovoril; kot pravi, zato, ker je čakal, da se končajo dopusti. Nam pa je včeraj zatrdil, da kazenska ovadba proti Media Publikumu ni vplivala na obseg oglaševanja. »Nič se ne dogaja, nobenih posledic ni. Prav tako nas nihče s tožilstva ali policije ni še nič vprašal,« je dejal Filli.

Predsednik programskega sveta Miran Zupanič pa pravi, da bodo podobna vprašanja kot sindikalisti Filliju zastavili na seji programskega sveta v ponedeljek. »Direktorja bomo svetniki prosili, naj nam pove, ali je spor z Media Publikomom morebiti vplival na programsko produkcijo,« napoveduje Zupanič.

Finančne težave RTV Slovenija so sicer povezane tudi z reševanjem kadrovske situacije na javnem servisu. Ta je namreč v preteklih letih najemal več sto honorarnih sodelavcev, ki so delali redno, kot bi bili zaposleni, vendar je zanje RTVS odštela manj denarja, saj je delo po avtorskih in podjemnih pogodbah manj obdavčeno. Takšno zaposlovanje je prepovedano po zakonu o delovnih razmerjih, obenem pa gre tudi za izogibanje davkom. RTV Slovenija se je zato odločila, da bo redne honorarne sodelavce zaposlila – letos naj bi jih tako pogodbe o zaposlitvi dobilo okrog dvesto osemdeset.