Na zadnjem turnirju za grand slam letošnje sezone je Novak Đoković v finalu moral priznati premoč Stanu Wawrinki, ki si je z neverjetno borbeno igro zmago v New Yorku brez dvoma zaslužil.

Novak Đoković je dvoboj bolje začel, povedel je s 5:2 v prvem nizu, nato pa je tretji nosilec turnirja le zaigral bolje in se Srbu začel približevati. Na koncu je odločala podaljšana igra, kjer pa Đoković ni imel težav (1-7).

A za Wawrinko se je dvoboj z drugim nizom pravzaprav šele dobro začel, saj je letos v New Yorku že odigral nekaj maratonskih dvobojev. Novak Đoković po dolgi sezoni ni bil vrhunsko fizično pripravljen, zato na igrišču ni zmogel slediti vse bolj razpoloženemu Švicarju, ki je točke dobival z napadalno igro in dolgimi izmenjavami. Fizična priprava bi sicer morala biti adut Đokovića, saj je do finala na igrišču preživel le devet ur, Wawrinka pa kar 18, a se to v finalu ni poznalo.

Drugi set je Wawrinka dobil s 6:4, v tretjem je bil Đoković spet blizu, a je tudi ta pripadel Švicarju (7:5), nato pa se je obramba Srba sesula. Imel je težave z žulji in v zadnjem setu je z le tremi dobljenimi igrami športno priznal poraz dve leti starejšemu Wawrinki.

»Izjemna noč« Wawrinke

»Občutek je izjemen. V New York nisem prišel s ciljem, da zmagam turnir, a sem bil odločen, da bom na vsaki tekmi dal vse od sebe. Trenutno sem popolnoma izmučen, letos sem odigral že ogromno tenisa. V zraku je bilo veliko emocij, tudi s publiko, bila je izjemna noč,« je prvi uspeh v New Yorku opisal Wawrinka.

Pretirano razočaran ni bil niti Đoković. »Ko odigraš sedem ali osem mesecev sezone na tem nivoju, potem seveda nisi več ravno svež. Oba sva čutila, da gre za zelo pomembno tekmo, tokrat je bil Stan močnejši tako fizično kot psihično. Če bi mi nekdo pred turnirjem ponudil, da bom igral v finalu in ga izgubil, bi to brez dvoma sprejel.«

To je zanj tretja zmaga na turnirjih za grand slam in prva v New Yorku. Slavil je v vseh treh finalih, kjer je zaigral, dobil je še OP Avstralije 2014 in turnir v Rolland Garrosu lansko leto. Dvakrat je v finalu premagal prav Đokovića, skupno pa je Wawrinka dobil že zadnjih 11 final zapored.