S soncem obsijani tradicionalni 46. dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine so ves konec tedna ponujali več deset tisoč obiskovalcem zares pestro paleto folklorno obarvanih prireditev, tudi razstav, ter sejem domače in umetnostne obrti. Vrhunec je bil včerajšnji slavnostni sprevod narodnih noš, v katerem se je skozi starodavno mesto pod slikovitimi Kamniško-Savinjskimi Alpami sprehodilo več kot dva tisoč v narodne noše odetih udeležencev.

Prej so lahko obiskovalci uživali v folklornih nastopih tujih folklornih skupin, v soboto pa v nastopu domačih, tudi otroških folklornih skupin in tekmovanju harmonikarjev za 11. pokal narodnih noš. Osvojila ga je Tjaša Lesjak, naj ljudski godec pa je postal Klemen Kotnik. Navdušil je tudi orkester harmonikarjev Cirila Spruka, ki šteje 25 harmonikarjev, starih od šest do 18 let, in preigrava skladbe iz zakladnice narodno-zabavne glasbe in zimzelene uspešnice. Navdušila pa je tudi Akademska folklorna skupina France Marolt, ki je predstavila oblačilno dediščino mask iz vse Slovenije, ki so bile večinoma rekonstruirane in na novo predstavljene prav na kamniškem folklornem festivalu. Med drugim so si lahko obiskovalci ogledali tudi masko hudiča s Koroškega, ki tehta približno 26 kilogramov, narejena pa je iz več deset celih lisičjih krzen.

Medtem ko so starejši obiskovalci uživali zlasti v bogatem glasbenem programu v mestnem središču, so mlajši zavzeli park Evropa, kjer so zanje v sodelovanju s Cambridge Slovenija odprli mednarodni Minimundus. Preizkusili so se lahko na plezalni steni in v hoji po vrvi, na Malem gradu pa so uživali v Veronikinih delavnicah. Vsi skupaj pa so si z zanimanjem ogledali tudi letošnjo posebnost, prireditev Flying dogs na letnem bazenu v Kamniku v izvedbi Zavoda Pes in šport. Ogledali so si lahko pasje skoke in pasje hitrostno plavanje. Gostinci so se letos izkazali tudi s posebnim menijem Okusi Kamnika. av