Na kar 65.000 kvadratnih metrih površin se bo raztezal letošnji sejem, na katerem bo neposredno razstavljalo 931 razstavljalcev, še 611 pa prek zastopnikov.

Med drugim bodo sooblikovali tudi posebno Ulico obrti, na kateri bodo predstavili obrtnike oziroma najbolj deficitarne poklice, za katere se mladi ne odločajo, zato jih že primanjkuje. »Predstavili bomo slaščičarje, peke, kovinarje, električarje, lesarje, zlasti mizarje, pa tudi avtoserviserje, slikopleskarje, steklarje in optike. Na tak način želimo pritegniti predvsem mlade in jih motivirati za te poklice, ki imajo prihodnost. Se pa zavedamo, da bi morali biti za to, da bi se pogosteje odločali zanje, bolje plačani,« poudarja predsednik obrtno-podjetniške zbornice Branko Meh. Kot je še dejal, obrtniki in podjetniki podpirajo tudi vajeništvo, a ne na način, kot si je to zamislilo ministrstvo za izobraževanje. »Prav je, da se mladi izobražujejo na delovnem mestu in tako dobijo v praksi uporabno znanje. Problematično pa je, da bi bila nagrada za vajeništvo vezana na minimalno plačo, s čimer se ne strinjamo. Menimo tudi, da bi morala prispevke in davke v tem primeru plačati država, a izobraževanje je izobraževanje in ne zaposlitev. Prav tako je absurd, da bi moral imeti mentor visoko izobrazbo. V mnogih primerih so namreč mentorji podjetniki, ki so začeli delati v mladih letih in so vse življenje trdo garali, da imajo danes uspešno podjetje. Nasprotujemo pa tudi temu, da bi imele status vajenca odrasle osebe, saj so za slednje primernejše prekvalifikacija in druge oblike izobraževanja,« poudarja Meh.

Bionske proteze, vsadki...

Novost letošnjega sejma bo tudi Stičišče znanosti in gospodarstva, projekt ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki ga bo vodil član sveta za znanost in tehnologijo Janez Škrlec. V okviru tega projekta bodo predstavljali vrhunske tehnologije z različnih področij, kot so mehatronika, avtomatika, robotika, profesionalna elektronika, energetika, bionika, nanotehnologija in druga. Pa tudi nove tehnologije in tehnološke procese, visokotehnološke inovacije, novodobne poklice in sodobne izobraževalne programe. »Stičišče bo priložnost za promocijo slovenske znanosti in priložnost za intenzivnejše sodelovanje med znanstveno in gospodarsko sfero. Letos bo poudarek tudi na področju razvoja bionike pri nas. Predstavljen bo razvojni koncept bionskega človeka za izobraževalne namene bodočih inženirjev bionike ter razvoj bionskih protez, vsadkov in podobno.