Nebeški jahač koles za največje etapne dirke na svetu Chris Froome (Sky) je v cilju sobotne etape 71. španske Vuelte na vrhu vzpona na Alto de Aitana lahko le zaploskal Nairu Quintani. Malemu Kolumbijcu iz elitne španske zasedbe Movistar ni mogel do živega. Quintana je nasmejano salutiral v rdeči majici. Slavje je s tretjim mestom dopolnil reprezentančni kolega Johan Esteban Chaves (Orica), ki je v soboto strl velikana tourov Alberta Contadorja. Južnoameriško slavje se je lahko začelo že na poti v Madrid.

»Nairo ima miselnost velikega šampiona,« pravi Eusebio Unzué. »Še nikoli nisem videl kolesarja, ki bi bil tako prepričan v svoje sposobnosti kot Nairo,« pravi šef španske ekipe Movistar, ponosen na veliki uspeh na domačih cestah. Prav z njegovo taktiko in močjo ekipe so v 15. etapi strli nebeški Sky in s tem tudi Frooma. Ni pomagal niti njegov sanjski nastop na uri resnice v petek. Njuni osebnosti, sloga vožnje in življenjski poti ne bi mogli biti bolj kontrastni. Froome je prototip modernega dirkača, ki se je šolal v zasebni šoli, k fizični popolnosti pa ga vodi računalniško generiran program za trening v Skyu.

Quintana se je rodil v visokogorskih Andih v revščini. Imel je trnovo pot do vrha kolesarske karavane, vzpenjal se je s čistim talentom in surovo ambicijo. Kolo mu je kupil oče, da se je vsak dan 16 kilometrov daleč vozil v šolo in so v sedemčlanski družini prihranili za avtobus. In s kolesom je pomagal očetu, trgovcu s sadjem in zelenjavo, razvažati blago. Pri petnajstih ga je na kolesu zbil taksist, pet dni je bil v komi, a oče, navdušen nad kolesarstvom, je še vedno verjel v njegov potencial. Na poti iz šole je na domačem klancu premagoval starejše trenirane kolesarje na treningu. »Ne prihajam iz vasi na koncu sveta. Ne živimo v džungli. Nikoli nismo bili bogati, vendar nikoli nismo trpeli pomanjkanja,« je Nairo Quintana opisal domačo deželo.

Ko je prvič zaslužil več denarja na dirkah v Evropi, je mami kupil pralni stroj. Na dan pomladi 2014, ko je Luka Mezgec v Trstu slavil prvo slovensko etapno zmago, je Nairoman, kot ga kličejo, slavil že prvo veliko skupno zmago na italijanskem Giru. Tudi na francoskem Touru je bil leta 2013 in 2015 že drugi. Le peščica tipičnih hribolazcev je doslej zmagala na Touru in zdi se, da je usoda na njegovi strani in bo prvi naslednji, ki mu bo to uspelo.