Angelique Kerber je zmagovalka zadnjega teniškega turnirja največje četverice v New Yorku. Dve uri je Nemka bila izenačen boj s Čehinjo Karolino Pliškovo. Pri rezultatu 4:4 v odločilnem nizu pa je nova številka 1 svetovnega tenisa dobila naslednji igri brez izgubljene točke ter se veselila druge letošnje zmage na najprestižnejših teniških turnirjih.

»Za mano sta dva najlepša tedna mojega življenja. Najprej sem uresničila svoje sanje in postala številka 1 svetovnega tenisa. Takoj sem si zadala nov velik cilj. Želela sem slaviti zmago v New Yorku. Bilo je težko, a slastno,« je navdušeno pripovedovala Angelique Kerber, ki se je Karolini Pliškovi maščevala za poraz v finalu Cincinnatija, generalki pred OP ZDA.

Kje so glavni razlogi za takšen napredek 28-letne Nemke? »Potem ko sem lani končala leto kot številka 10, sem si rekla, da bom nekaj spremenila. Na treningih sem vlagala več energije. Zato so bile ure, ki sem jih preživela na igriščih, kakovostnejše. Poleg tega sem več trenirala v fitnesih in delala več specifičnih vaj,« pojasnjuje ključ do uspeha nemška igralka. »Če veš, da si odlično fizično pripravljen, potem zaupaš vase in svoj uspeh. Izžarevaš samozavest, ki je ključnega pomena v dvobojih z najboljšimi na svetu.«

Letošnja zmagovalka v New Yorku je začela trenirati tenis pri treh letih. Prvo večjo lovoriko je v mladinski konkurenci osvojila pri 15 letih. Po njej se je hitro odločila, da bo postala profesionalna igralka tenisa. Njen napredek je bil postopen. »Naučila sem se, da moram biti potrpežljiva. Včasih je mučno čakati na uspehe, saj moraš ves čas verjeti vase, tudi ko ti ne gre. Zaupala sem, da lahko izpolnim svoje sanje. Zato sem bila pripravljena garati in v letošnji sezoni se mi je vse skupaj obrestovalo,« razriva Nemka, ki ima tudi poljski potni list. Njen oče Slawomir je namreč Poljak. Stalno bivališče ima od leta 2012 prijavljeno v Puszczykowu na Poljskem, kjer je njen dedek po mamini strani zgradil teniško akademijo in jo poimenoval Angie. »Sem Nemka. Igram za Nemčijo, odraščala sem v Nemčiji in moje srce bije za Nemčijo,« je odločna Angelique Kerber.

Na zmagoviti ameriški poti je Kerberjeva ugnala tudi najboljšo slovensko igralko Polono Hercog, ki je po sedmih izgubljenih igrah dvoboj predala. Zanimivo je, da je Štajerka tudi na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru izgubila v prvem krogu proti poznejši zmagovalki Monici Puig. V Braziliji je Portoričanka v finalu presenetljivo ugnala Angelique Kerber.

Nemka se je prvič v karieri uvrstila med najboljšo stoterico leta 2003, ko je v kvalifikacijah za nastop na OP Nemčije premagala Francozinjo Marion Bartoli. Štiri leta pozneje je osvojila štiri turnirje serije ITF, leta 2010 pa se je prvič uvrstila v finale turnirja serije WTA. Leta 2011 se je v New Yorku presenetljivo uvrstila v polfinale, kjer je njeno zmagovito pot prekinila Avstralka Samantha Stosur. Leto pozneje pa se je uvrstila v polfinale Wimbledona ter se prebila med najboljših pet svetovnih igralk. Prvo zmago na turnirjih največje četverice je dosegla na začetku letošnjega leta v Avstraliji, kjer je v finalu premagala Sereno Williams. Ob koncu sezone pa je Američanko spodrinila s prestola najboljše igralke.

OP ZDA, ženske, finale: Kerber (Nem, 2) – Pliškova (Češ, 10) 6:3, 4:6, 6:4, moški, dvojice, finale: J. Murray, Soares (VB, Bra, 4) – Carreno Busta, Garcia-Lopez (Špa) 6:2, 6:3, mešane dvojice, finale: Laura Siegemund, Mate Pavić (Nem, Hrv) – Coco Vandeweghe, Rajeev Ram (ZDA, 7) 6:4, 6:4.