Na trinajsti dirki letošnje sezone motoGP je presenetljivo zmagal Dani Pedrosa (Honda), drugi in tretji sta bila Yamahina dirkača Valentino Rossi in Jorge Lorenzo, četrti pa je povsem poklapan ciljno črto prevozil Marc Marquez (Honda), ki pa še vedno ostaja v vodstvu v skupnem seštevku.

Pred dirko so karte najbolje kazale Jorgu Lorenzu, a Valentino Rossi je bil tisti, ki si je od dirke dejansko lahko obetal največ. Prepolne tribune navijačev so želele videti novo zmago, veselje pa je pokvaril Dani Pedrosa. Mali Španec, ki mu v letošnji sezoni res nič ni šlo od rok, je vstal kot feniks iz pepela in presenetil prav vse. Dirko je začel z osmega mesta in se nato s pravim ubijalskim ritmom prebijal v ospredje. In povsem presenetil tudi Rossija, ki se je na sredini dirke že videl kot zmagovalec, saj je v tistem trenutku udobno vodil. »Ko sem videl, kako se mi približuje Pedrosa, mi je hitro postalo jasno, da ne bom mogel držati njegovega ritma. Naj sem naredil kar koli, nisem bil dovolj hiter,« je po dirki povedal Valentino Rossi. Dani Pedrosa je kar žarel od veselja: »Zmaga je prišla v pravem trenutku, saj je za menoj je res težko obdobje. Ko sem videl na dirki, da lahko držim hiter ritem iz kroga v krog, sem začel upati, da mi mogoče lahko uspe. Tudi sam sem bil presenečen, a ta zmaga mi pomeni veliko.« S tem je Pedrosa postal osmi dirkač, ki mu je v letošnji sezoni uspelo zmagati, in to bo nadaljevanje sezone seveda naredilo še bolj zanimivo.

Jorge Lorenzo je na kvalifikacijah odpeljal sanjski krog, na dirki pa je bil daleč od zmage. Marc Marquez, ki je izbral drugačne pnevmatike kot Pedrosa, je bil na dirki daleč od stopničk. Naslednja dirka bo 25. septembra v Aragoniji.

Izidi VN San Marina, moto GP: 1. Pedrosa (Špa, Honda) 43:43,524, 2. Rossi (Ita) + 2,837, 3. Lorenzo (Špa, oba Yamaha) + 4,359, 4. Marquez (Špa, Honda) + 9,569, vrstni red: 1. Marquez 223, 2. Rossi 180, 3. Lorenzo 162.