»Ni najbolje. Bolečine so, a zdaj ni časa za počitek,« je po zmagi proti Ukrajini v Celju o stanju kolena razlagal kapetan slovenske košarkarske reprezentance Goran Dragić. Proti njegovim napovedim je čas za počitek prišel, saj ga selektor Igor Kokoškov ni uvrstil med dvanajsterico na sobotnem gostovanju proti Kosovu, kjer je zaradi odhoda v klub manjkal tudi njegov brat Zoran. Brez najboljših strelcev v kvalifikacijah se je izbrana vrsta v prvem polčasu mučila in se poigravala z v zadnjih letih težko prigaranim ugledom, v drugem pa pritisnila na plin in odpravila nasprotnika. Če bo Slovenija uspešna tudi na sredini peti tekmi, proti Bolgariji v Stožicah, si bo ne glede na razplet na zadnji, v Kijevu proti Ukrajini, že zagotovila pot na evropsko prvenstvo.

Če kje, je v slovenski igri v prvem polčasu znova škripalo v obrambi, kjer so košarkarji Kosova kot po pravilu za tri metali iz povsem odprtih položajev in v devetih izmed 19 poizkusov tudi zadeli. Na drugi strani so se Slovenci mučili že iz najbolj osnovnih položajev, saj so pogosto zgrešili tudi dva ali tri zaporedne »zicerje«. Ko so se stvari v drugih dvajsetih minutah izboljšale, je sledil preobrat. Prednost Slovenije je dve minuti pred koncem znašala 21 točk, gostitelji pa so jo z delnim izidom 12:0 znižali na končnih deset. »V prvem polčasu je bilo v naši igri znova premalo discipline. Kosovu smo dovolili, da igra preveč sproščeno. V tretji četrtini smo povečali agresivnost, z boljšo obrambo pa naredili razliko, ki bi bila lahko na koncu tudi višja. Vedeli smo, da nas čaka težko gostovanje, saj igra Kosovo pred domačimi navijači precej čustveno in z dodatnim motivom,« je povedal slovenski selektor Igor Kokoškov.

Najbolj zaslužen za zmago Slovenije je bil s 27 točkami Klemen Prepelič, 20 jih je dodal Gašper Vidmar, od tega 16 v drugem polčasu. Oba sta zbrala še po devet skokov. »Verjamem, da so mnogi pred televizijskimi zasloni mislili, da bo to ena naših najlažjih tekem, a je resnica daleč od tega. Igrali smo brez bratov Dragić, ki sta 50 ali celo več odstotkov te reprezentance. Kosovo ni slaba ekipa, ima pa kratko klop. Dokler so imeli energijo in moč, je bil izid izenačen. Vedeli smo, da v takem ritmu ne morejo zdržati vseh 40 minut, zato smo v drugem polčasu nastopili veliko bolj agresivno. Pomembno delo je opravil Matic Rebec, ki je v igro vstopil s klopi, a povsem onemogočil njihove organizatorje igre. Prekinjal je že njihove vhode v akcije. To so malenkosti, ki so v košarki izredno pomembne,« je dodal Klemen Prepelič.