Da se bo odpovedal nadaljnjemu vodenju stranke SDP, je Zoran Milanović po poročanju hrvaških medijev že večkrat napovedal. Za mesto predsednika se ne bi vnovič potegoval niti v primeru, če bi postal hrvaški premier. Številni člani SDP, tako hrvaški mediji, so od njega zaradi katastrofalnih rezultatov na včerajšnjih volitvah odstop zahtevali, hrvaški analitiki pa so prepričani, da je stranka volitve izgubila že takrat, ko je Milanoviću podaljšala predsedniški mandat v stranki. Vodil naj bi zgrešeno, agresivno kampanjo z veliko omalovaževanja nasprotnikov. Po statutu SDP naj bi strankarske volitve razpisali v roku pol leta po parlamentarnih, po informacijah hrvaških medijev pa izbor novega predsednika ne bi smel trajati tako dolgo.

Med možnimi kandidati za prevzem stranke se omenjajo tudi nekdanji notranji minister Ranko Ostojić, nekdanji zunanji minister Tonino Picula in nekdanji prometni minister Siniša Hajdaš Dončić.

HDZ z 61 poslanskimi stolčki, Narodna koalicija s 54

Na Hrvaškem so včeraj potekale predčasne parlamentarne volitve. HDZ s partnerji je pridobila 61 poslanskih mandatov, levosredinska Narodna koalicija 54, sledita Most neodvisnih seznamov s 13 poslanci ter koalicija Edina opcija, ki jo vodi Živi zid z osmimi poslanci.

Istrski demokratski sabor (IDS) je dobil štiri mandate, Stranka Bandić Milan 365 - Stranka dela in solidarnosti s partnerji pa dva.

Za sestavo vlade potrebnih najmanj 76 poslancev

Za sestavo vlade bo potrebna podpora najmanj 76 poslancev v 151-članskem osmem sklicu hrvaškega sabora. Predsednik HDZ Andrej Plenković je napovedal, da bodo že danes začeli pogovore o oblikovanju nove hrvaške vlade s potencialnimi partnerji. Kot kandidat za premierja je izpostavil, da bodo sestavili stabilno vlado s programsko in svetovnonazorsko podobnimi strankami. Napovedal je, da bodo v stranki posebej skrbeli za mlade, kmete, delavce in upokojence.

Premierski kandidat Narodne koalicije Zoran Milanović je poudaril, da nedelja »ni bila srečen dan za Hrvaško«. V kratkem nagovoru je dejal, da Hrvaška potrebuje stabilno vlado, potem ko je imela osem mesecev nestabilno. Predsednik Mosta Božo Petrov je v nagovoru pred svojimi privrženci dejal, da imata HDZ in SDP pet dni časa, da sprejmeta njihove predloge za sodelovanje v vladi, med katerimi je tudi razglasitev hrvaškega gospodarskega pasu v Jadranu.

HDZ bi (spet) sodelovala z Mostom

V devetem sklicu sabora bo tudi poslanec Hrvaške demokratske zveze Slavonije in Baranje (HDSSB) ter nosilec neodvisne liste v posebni 11. volilni enoti za hrvaško diasporo Željko Glasnović. V posebni 12. volilni enoti so izbrali osem poslancev nacionalnih manjšin.

Ankete so pred odhodom na volišča napovedovale tesno zmago levosredinske Narodne koalicije pod vodstvom SDP. Vlogo jezička na tehtnici pri oblikovanju nove koalicije pa se je zopet napovedovalo listi neodvisnih Most, kar se je tudi zgodilo.