S tekmo proti Kosovu se je začel drugi del kvalifikacij za EuroBasket 2017. Na prvi tekmi v Stožicah je Slovenija premagala Kosovo za kar 45 točk, na današnjem gostovanju v Mitrovici pa igre s prvega srečanja niso uspeli ponoviti. Selektor Igor Kokoškov se je odločil, da bo spočil Gorana Dragića, zato prvi organizator igre ni potoval z reprezentanco na Kosovo.

V slovenski igri je manjkala agresivnost v obrambi, košarkarji Kosova so z lahkoto prihajali do dobrih položajev za met z razdalje, ki so jih tudi s pridom izkoriščali. Blestel je predvsem naturalizirani Američan Justin Doellman, sicer košarkar Barcelone. Na drugi strani so v prvem polčasu Slovenci poizkušali izkoristiti premoč Alena Omića in Gašperja Vidmarja v višini in moči pod košem. Žoge so sicer spravili do centrov, predvsem Vidmarja, ki pa v prvem delu nikakor ni bil razpoložen. Skozi obroč niso šli niti čisti meti z neposredne bližine, nekajkrat ni šlo niti v drugem ali tretjem poizkusu v istem napadu.

Kosovo je tako ob polčasu presenetljivo vodilo za tri točke, Sloveniji pa se je ob odsotnosti Gorana Dragića poznalo, da nima pravega vodje na igrišču, ki bi znal povezati niti igre. Nekajkrat so dobro izkoristili slabo obrambo Kosova in naredili višek na Klemna Prepeliča, ki je bil v Mitrovici eden redkih razpoloženih Slovencev. “Prle” je s trojkami in prodori poskrbel, da se je v tretji četrtini Slovenija nekoliko odlepila in jo končala s šestimi točkami prednosti.

Rebec dobil več minut, razigral se je Vidmar

V drugem polčasu se je razigral Gašper Vidmar, priložnost so dobili tudi nekateri mlajši igralci, več kot na prejšnjih tekmah je igral predvsem organizator igre Matic Rebec. Ko je šest minut pred koncem tekme prednost Slovenije narasla na 16 točk, predvsem po zaslugi boljše obrambe in protinapadov, dvomov o zmagovalcu ni bilo več. Slovenci so se pod vodstvom Igorja Kokoškova verjetno nadejali lažje zmage, a veseli vsaj dejstvo, da so tekmo uspešno zaključili tudi brez prvega zvezdnika reprezentance.

Goranu Dragiću bo ponujeni odmor prišel prav, saj Slovenijo v nadaljevanju kvalifikacij čakata težki tekmi, predvsem odločilno gostovanje pri Ukrajini. Na evropsko prvenstvo se uvrstijo zmagovalci kvalifikacijskih skupin in štiri najboljše drugouvrščene reprezentance.