Angelique Kerber bo v ponedeljek postala 22. igralka, ki bo postala številka 1 svetovnega ženskega tenisa. Nemka je svoje delo v polfinalu zadnjega letošnjega turnirja največje četverice v New Yorku opravila z odliko ter prepričljivo s 6:4, 6:3 premagala Danko Caroline Wozniacki. Da bo prvič v karieri postala najboljša na svetu, ji je s polfinalnim porazom pomagala Serena Williams. Američanka je nepričakovano z 2:6, 6:7 (5) priznala premoč Čehinji Karolini Pliškovi.

Serena Williams je prvič postala številka 1 na svetu 8. julija 2002, se vrnila na prvo mesto šestkrat, na njem pa vztraja od 18. februarja 2013. Če bi se Američanka uvrstila v današnji finale, bi ostala na prvem mestu. Serena je na najvišjem mestu zdržala 309 tednov, boljši izkupiček od nje imata le Nemka Steffi Graf in naturalizirana Američanka Martina Navratilova.

V ponedeljek bo ne glede na razplet finala teniški svet pozdravil novo junakinjo. Angelique Kerber je najbolj zaznamovala letošnje leto. Nemka je januar začela s presenetljivo zmago v Avstraliji, kjer je v finalu ugnala Sereno Williams. Ta se je Nemki maščevala v finalu Wimbledona, pričakovani tretji finalni obračun Američanke in Nemke pa je preprečila sijajna Čehinja Pliškova.

»Da sem se uvrstila v finale New Yorka, se mi zdi sanjsko. Da sem postala številka 1 na svetu, pa se mi zdi neverjetno,« je bila vzhičena Angelique Kerber, druga Nemka po Steffi Graf, ki bo zasedla mesto številke 1 svetovnega tenisa. »Težko pojasnim, kako sem počaščena, ko ob svojem imenu slišim primerjave s Steffi Graf. Ona je ikona svetovnega tenisa, ki je v Nemčiji izjemno priljubljena. Tudi sama jo obožujem,« odgovarja Angelique Kerber. Nemka, rojena v Bremnu, bo z 28 leti postala najstarejša teniška igralka v zgodovini, ki bo prvič postala številka 1.

»Iskreno moram čestitati Angelique. V New Yorku sem našla staro formo, s katero sem se že uvrščala v finale, tokrat pa me je premagala boljša igralka. Navdušila me je, kako zna menjavati ritem med dvobojem. Želim ji vse najboljše,« se je novi številki 1 priklonila Caroline Wozniacki, ki je podobne občutke kot Nemka doživljala oktobra 2010.

Medtem ko sta Serena Williams in njen trener Patrick Mouratoglou razlagala, kako si je Američanka poškodovala koleno, a tega pred dvobojem nista obešala na veliki zvon, se je teniški svet poklonil Karolini Pliškovi. »Verjamem, da lahko ob dobri igri vselej premagam vsako igralko. Tudi Sereno Williams. A ko sem dejansko osvojila zadnjo točko, sem se zavedala, kako velik podvig mi je uspel,« je bila navdušena Karolina Pliškova.

Vlogo favoritinje bo imela v finalu Angelique Kerber. Z drugo osvojeno lovoriko v eni sezoni bi se pridružila redkim šampionkam, ki jim je podvig uspel v preteklosti. Medsebojni dvoboji finalistk razkrivajo, da sta tekmici izenačeni. S 4:3 vodi Nemka, ki pa je gladko izgubila zadnji dvoboj. In sicer v Cincinnatiju, generalki pred US Open, kjer je bila Pliškova v finalu prepričljivo boljša s 6:3, 6:1.

Izidi US Opna, ženske polfinale: Pliškova (Češ, 10) – S. Williams (ZDA, 1) 6:2, 7:6 (5), Kerber (Nem, 2) – Wozniacki (Dan) 6:4, 6:3, dvojice, ženske, polfinale: Garcia, Mladenović (Fra, 1) – Hingis, Vandeweghe (Švi, ZDA, 6) 6:3, 6:4, Mattek - Sands, Šafarova (ZDA, Češ, 12) – Makarova, Vesnina (Rus, 5) 6:2, 7:6 (4), dvojice, moški, polfinale: J. Murray, Soares (VB, Bra, 6) – Herbert, Mahut (Fra, 1) 7:5, 4:6, 6:3, Carreno, Garcia - Lopez (Špa) – F. Lopez, M. Lopez (Špa, 8) 6:3, 7:6 (4).