Čeprav barka slovenske košarkarske reprezentance v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo pluje v želeno smer, pretiranega zadovoljstva v reprezentančnem štabu in moštvu ni. Za to sta krivi predvsem predstavi proti Bolgariji in Ukrajini, ki sta na trenutke prikazali ves potencial sistema novega selektorja Igorja Kokoškova, nato pa so sedaj že tradicionalne črne minute popačile sliko. Slovenska reprezentanca sicer še vedno premore kakovost, da tudi z nekoliko slabšo igro premaguje tekmece v kvalifikacijah, a bo treba do evropskega prvenstva, kamor bi se Slovenija tudi brez Zorana Dragića morala uvrstiti brez težav, popraviti še marsikaj.

Čez noč ne gre

Tega se dobro zavedajo tako igralci kot selektor Igor Kokoškov. Slednji po tretji tekmi proti Ukrajini ni mogel skriti razočaranja. Slovenija je namreč v prvih treh četrtinah prikazala do sedaj najbolj zrelo predstavo, a nato popustila in ni prišla do tako želene visoke zmage. Hitra in agresivna igra, ki jo želi gledati srbski strokovnjak, sicer ustreza profilu igralcev, ki jih ima na voljo, a je jasno, da ti novega sistema še niso povsem osvojili. Kokoškov od reprezentantov namreč zahteva branje situacij na parketu, na podlagi katerih morajo prilagoditi zastavljeno akcijo. Sistem se tako precej razlikuje od »šablonskih« napadalnih postavitev, ki jih v večini gojijo evropski trenerji, in daje igralcem v igri več svobode. Prav v luči tega Kokoškov po tekmah pogosto poudari, da so bili igralci na parketu premalo odgovorni, saj pričakuje, da bodo zagonetke v igri reševali bolj preudarno. A jasno je, da stvari čez noč ne morejo v popolnosti funkcionirati, zato so kvalifikacije v tem primeru prišle še kako prav. V prvi vrsti zato, ker bodo igralci sistem, vloge in filozofijo Kokoškova prihodnje poletje že poznali in jih nadgrajevali, v drugi pa, ker bodo kvalifikacije od evropskega prvenstva naprej stalnica.

Kljub temu da Slovenija v povprečju na tekmo dosega kar 93,3 točke, se v napadalni igri torej še vedno skriva precej rezerv. Zdi se, da sistem, ki je bližje ligi NBA, razumljivo najbolj razume organizator igre Miami Heat Goran Dragić, a mu soigralci zaradi zgoraj omenjenih stvari pogosto še ne sledijo, zato prihaja tudi do večjega števila izgubljenih žog. Če bi torej stvari v napadu s časom morale funkcionirati precej bolje, pa lahko veliko bolj skrbi igra v obrambi. Temu segmentu igre bo moral Kokoškov posvetiti več časa, saj se težave ponavljajo iz tekme v tekmo. Prevečkrat se namreč dogaja, da nasprotniki ob nekaj zaporednih hitrih podajah ostajajo povsem osamljeni pri metih za tri točke. Deloma je to uspela kaznovati že Bolgarija, še precej bolj pa bi takšne stvari izkoristile kakovostnejše reprezentance.

Izziv, zaradi katerega igrajo košarko

Po četrto zmago bo Slovenija danes ob 20. uri na gostovanju pri Kosovu krenila brez Zorana Dragića, ki se je včeraj priključil pripravam novega kluba Milana. Energijo in požrtvovalnost, zaradi katere je eden od motorjev reprezentance, bo selektor Kokoškov zagotovo pogrešal. V njegovi odsotnosti bosta morala večjo vlogo in odgovornost prevzeti Jaka Blažič in Jaka Klobučar, ki lahko zaradi višine brez težav igra na položajih od ena do tri. »Ko nekdo pade, drugi vstane. V športu se pogosto dogaja, da ko kakšno moštvo ostane brez enega najboljših posameznikov, potem odigra še bolje, saj se želijo drugi dokazati. Mi zaradi Zoranovega odhoda nismo izgubili samozavesti in vemo, kako ga nadomestiti,« je pred odhodom v Prištino in nato naprej v Kosovsko Mitrovico povedal Igor Kokoškov.

Slovenski selektor je svoje igralce opozoril, da proti Kosovu še niso igrali. S tem je želel sporočiti, da je tokratni nasprotnik pred vročekrvnimi domačimi navijači povsem drugačno moštvo, kot je bilo tisto v Stožicah, ki je izgubilo za 45 točk. To potrjuje tudi tekma z Ukrajino, na kateri je Kosovo klonilo za zgolj sedem točk. »Doma igrajo bolje, agresivneje in z veliko več samozavesti. A zaradi takih izzivov tudi igramo košarko, zato se tekme že veselimo in smo nanjo pripravljeni,« je še dodal Kokoškov, ki natančno ve, kjer se skriva ključ do lahke zmage – v dobri obrambi proti najboljšima posameznikoma Justinu Doellmanu in Dardanu Berishi.