Vse lepo in prav, v redu, Američani, včasih Rusi, mogoče kdaj Kitajci, nam delajo točo, neurja, poplave ali suše. Joj, groza, kam je napredoval danes svet, včasih so točo v naših krajih delale kar domače pristne čarovnice, ki so sicer letale naokoli na metlah in jahale prašiče, ko pa so jih dobili, so jih prepričljivo in za vedno sežgali na grmadah. In zadeva s točo je bila opravljena, do naslednje seveda, ko je bilo treba poiskati novega krivca. Prekleto trdožive so bile te čarovnice, to jim moramo priznati. A glej ga, šment, ti tako imenovani chemtrailsi, nekakšne kemične sledi, v katerih so takšni ali drugačni hudobni kristali, kemikalije, za katere niso slišali niti na kemijskem inštitutu, so tako visoko nad nami, da jih lahko le nemočno opazujemo. In se prekrižamo ter damo za mašo ali dve, da toča ne bi bila prehuda. A če bi slovenski facebook živelj, ki dokaze lepi po virtualnih zidovih, le malo spustil pogled, bi lahko našel veliko bolj tuzemske kemijske sledi. Ne verjamete? Postavite se ob avtocesto, globoko vdihnite in jih imate.

Ste se vprašali, kakšne zdrave izpušne sledi spuščajo v naše okolje nepregledne kolone tovornjakov, pretežno vzhodnoevropskega tranzitnega tipa, ki se vali od Lendave do Fernetičev? Kaj te sledi črnega ogljika, ali po domače saj, pomenijo za zdravje nas, ki skušamo preživeti vsaj avtocestno pot od Kopra do Maribora in nazaj? Resda ti tovornjaki, začinjeni s kakšno turistično kolono prikoličarjev, ki se z dopusta vračajo v domovino, ne delajo toče, a delajo tisto, katerega beseda je preveč nespodobna, da bi jo zapisali. Kakšne sledi občutijo prebivalci Jesenic, ko se jim pred nosom vije kolona, ki se ne more stlačiti skozi karavanški predor, pa naj bo zaradi avstrijske kontrole potnikov ali zaradi dejstva, da enocevni predor teh »proizvajalcev sledi« enostavno ne more požreti.

A tukaj, tukaj so vsi ti zagovorniki teorij zarot enostavno tiho. Škoda, očitno so te kemične izpušne sledi preveč tuzemske, preveč verjetne, da bi se o njih izplačalo pisati na facebooku. In kar še najbolj veseli, z njimi se ne ukvarjajo niti tisti, ki bi se morali, kakšni prometnovarnostnozdravstveni strokovnjaki, razna ministrstva, službe ali komisije. Ah, kaj bo, sredi septembra bodo vsaj severnoevropski dopustniki počasi izginili domov, a ostali nam bodo tranzitni tovornjaki. Zatorej so nam »chemtrailsi« zagotovljeni vse leto. Čarovnic je menda danes skorajda zmanjkalo, Američani in drugi ustvarjalci vremena pa nad naše kraje zaidejo le občasno. Zatorej, ljubitelji zarot, preklopite na cestne kemične sledi, boste imeli z njimi vsaj vedno dovolj materiala za objavljanje.

*Kemične sledi