Betas in Sony ne potrebujeta posebne predstavitve na področju zvoka. Prvo podjetje je že od začetka obstoja znano kot produkt slavnega raperja in producenta Dr. Drea, kasneje pa še kot družba, ki jo je Apple kupil za okrogle tri milijarde ameriških dolarjev. Sony je na drugi strani pionir prenosnega poslušanja glasbe, ki so ga uvedli s svojim walkmanom. Njihovi glasbeno-zvočno naravnani izdelki pa zajemajo širok spekter, od zmogljivih hi-fi predvajalnikov do avtoradijev.

Primerjali smo vrh ponudbe slušalk Beats, ki ga predstavlja model Studio Wireless (377 evrov), na Sonyjevi strani pa model h.ear on MDR100 ABN (približno 300 evrov), ki pa sicer zaseda višje srednje mesto v njihovi ponudbi (trenutno ponujajo najzmogljivejši model MDR Z7 za dobrih 700 evrov).

Slušalke znamke Beats

Ko se kupec sreča z modelom Studio Wireless, ga poleg vizualno zelo privlačnih slušalk presune podatek, da je zanje treba odšteti slabih 400 evrov. Nekaj je seveda kakovost, drugo pa ime, Beats v tem primeru, ki je zaslužno za tako »pošastne« cene izdelkov. Namreč, ne glede na kakovost izdelkov znamke Beats, mnogi uporabniki menijo, da podjetje ohranja visoke cene iz čisto napačnih razlogov (posledica izjemno uspešnega marketinga, ki je iz slušalk že naredil statusni simbol).

Ampak dobro, odločili ste se, da boste vložili v vrhunske slušalke in cena je temu primerno visoka. Omenjeni model poleg kristalnega zvoka podpira še tehnologijo aktivnega odpravljanja šumov – to v grobem pomeni, da mikrofoni na ohišju slušalk zaznavajo hrup, ga obdelajo, uporabniku pa oddajo obratno frekvenco tega hrupa, kar naj bi ga v teoriji izničilo in omogočilo nemoteno poslušanje zgolj glasbe, brez motenj.

Slušalke so sicer plastične, vendar ne delujejo ceneno. Oblikovane so tako, da zagotavljajo odlično udobje na glavi. Na eni strani slušalk so intuitivni gumbi, s katerimi lahko nadzorujemo glasnost in zaporedje poslušanih skladb. Slušalke delujejo tako s kablom kot tudi brezžično prek povezave bluetooth. Vendar je treba slušalke zaradi funkcije aktivnega odpravljanja šumov polniti. In ko zmanjka baterije, zmanjka tudi glasbe.

Slušalke znamke Sony

Model MDR100 ABN že na prvi pogled obljublja, da si lahko obetamo odlično zvočno izkušnjo. Slušalke so sicer bolj zajetne kot tiste znamke Beats in imajo nekaj več premikajočih se delov, pa tudi gumbi so čisto drugače nameščeni na ohišje slušalk.

Na glavi so zelo udobne, zvočna predstava pa je prav tako odlična. Slušalke delujejo v povezavi s kablom kot tudi brezžično prek povezave bluetooth. Prav tako podpirajo tehnologijo aktivnega odpravljanja šumov, zato potrebujejo polnjenje, vendar drugače od znamke Beats lahko delujejo z izpraznjeno baterijo s pomočjo kabla kot običajne pasivne slušalke.

Primerjava

Tehnologija aktivnega odpravljanja šumov je odlična lastnost obojih slušalk in vsak, ki jo bo prvič preizkusil, se bo zavedel, kaj je vsa ta leta zamujal z običajnimi slušalkami. V našem primeru pa se Sony bolje spopada s to nalogo. Šumov okolja sicer ne izniči popolnoma, ampak vseeno opravi nalogo zelo dobro. Beats je na tem področju nekoliko slabši, pa tudi, ko so slušalke prižgane in se glasba ne predvaja, lahko slišimo bel šum, kar ne navduši najbolj.

Posebnost Sonyjevih slušalk je še, da lahko funkcijo odpravljanja šumov vklopimo ali izklopimo, medtem ko Beatsove to nalogo opravljajo samodejno ob vklopu.

Kakovost zvoka? Prav tako odlična pri obeh primerkih. Vendar s primerjavo lahko ugotovimo, da je zvok pri Beatsovih bolj topel, basi so veliko bolj poudarjeni in sploh se zdi tekstura glasbe bolj udarna. Pri Sonyju so bolj poudarjeni srednji in visoki toni. Na prvi pogled deluje, da so Beatsove slušalke boljše, vendar je dejstvo, da basi glasbo popačijo (čeprav je to na neki način zaželeno, hkrati ni to, kar izvajalec želi ponuditi poslušalcu). Sony torej zveni malce bolj nevtralno, a s tem bolj reprezentativno glede na to, kako je producent zasnoval določeno skladbo.

Hkrat pa Sony poleg povezave bluetooth ponuja še povezavo NFC, prek katere lahko slušalke še bolj priročno združimo z nosilci zvoka (bodisi mobilnim telefonom ali katerim drugim predvajalnikom).

Hkrati Sony podpira še predvajanje skladb v posebnem formatu LDAC, ki naj bi ponudil še posebej visoko kakovost zvoka – za takšno doživetje pa morate imeti primeren Sonyjev predvajalnik. Recimo najnovejši walkman.

Baterija obeh slušalk naj bi s funkcijo odpravljanja šumov zdržala 20 ur uporabe. Video primerjavo obojih slušalk si lahko ogledate TUKAJ.

Sklep

Tako torej, Sony v opisanem primeru vsekakor ponuja več za nižjo ceno. To pa je čisto racionalen razlog, da bi v tej primerjavi Sonyja razglasili za zmagovalca. To si sicer res zasluži, vendar če bi mi morali izbrati, bi vseeno izbrali Beats – iz čisto neracionalnega vzgiba. Slušalke so nekako bolj vizualno prefinjene. Tudi na glavi so videti lepše. Če greš z njimi na ulico, si videti kot poznavalec ali vsaj velik ljubitelj glasbe. Medtem kot so Sonyjeve videti malce preveč vpadljive, preveč kričeče, mogoče celo bolj igračarsko naravnane in z njimi nimaš kaj iskati na ulici. Kot rečeno, mogoče je zvok pri Beatsovih slušalkah manj korekten kot pri Sonyjevih, vendar je vseeno vrhunski. Nikakor pa z izbiro nobenega izmed teh modelov ne boste zgrešili. Vsekakor pa poglejte še modele znamke Bose, ki naj bi zagotavljali najboljšo izkušnjo odpravljanja šumov.