Danec Cort Magnus Nielsen, član Orice, je slavil zmago v 18. etapi 71. kolesarske dirke po Španiji. A šprinterski zaključek je bil le zatišje pred zadnjim viharjem in uro resnice. Danes je namreč na vrsti 37 kilometrov dolga vožnja na čas, ki je zadnje upanje Chrisa Frooma (Sky), da bi teoretično še lahko ogrozil Naira Quintano (Movistar) v rdeči majici vodilnega. Kolumbijec bi proti zmagovalcu Toura moral izgubiti tri minute in 37 sekund, kar je šest sekund na kilometer. In skoraj nemogoče...

Quintana sicer v tretjem tednu dirke deluje bolj sveže, kar je v tritedenskem maratonu eden odločilnejših dejavnikov tudi za vožnjo na čas, v kateri ni tak specialist kot Froome. V soboto je pred prihodom v Madrid na vrsti še zahtevna gorska etapa s ciljem na vzponu, a je bolj pisana za malega Kolumbijca kot za velikega nebeškega Britanca. V nedeljo na zaključku bodo v Madridu na enodnevni paradi ženskega kolesarstva tudi kolesarke BTC City Ljubljana. Organizatorji prav tako kot v Parizu ob koncu Toura pripravljajo spektakel, dirka šteje v niz svetovne serije World Tour.

Mezgec uspešen v Veliki Britaniji

Za slovenske ljubitelje kolesarstva je medtem trenutno bolj zanimivo dogajanje v Veliki Britaniji in Kanadi. Luka Mezgec, ki bo prvi adut selektorja Gorazda Štanglja za svetovno prvenstvo v Katarju čez mesec dni, je na dirki po prvi dosegel dve uvrstitvi med deseterico v šprinterskih zaključkih, danes pa bo v Quebecu prva od dveh kanadskih enodnevnih dirk svetovne serije, kjer je tudi četverica Simon Špilak, Matej Mohorič, Luka Pibernik in Jan Polanc, ki pa nima visokih pričakovanj. Polanc se je pred dnevi pričakovano dogovoril za podaljšanje sodelovanja z vodstvom dosedanje ekipe Lampre. Ekipa bo imela sedež na Kitajskem in bo uradno prva kitajska ekipa v elitnem razredu. Zaradi dveletnega staža v pogodbi bosta člana te ekipe ostala tudi Marko Kump in zelo verjetno tudi Matej Mohorič. Polanc bo naslednji teden tudi edini iz »kanadske« četverice, ki bo v reprezentančni šesterici (Bole, Tratnik, Golčer, Mugerli, Brajkovič) za prvo evropsko prvenstvo za elitne profesionalne kolesarje v Plumelecu.