Na letošnjem US Opnu si presenečenja sledijo iz dneva v dan. A verjetno največji podvig je uspel 24-letni Čehinji Karolini Pliškovi, ki je v polfinalu ugnala prvo ime ženskega tenisa Sereno Williams.

Pliškova v New Yorku igra v izjemni formi. Pred Flushing Meadowsom se še nikoli ni uvrstila v četrtfinale turnirja za grand slam, tokrat pa je presenetila kar domačinko in prvo favoritinjo turnirja.

V prvem nizu je Serena igrala zelo slabo, žoge so letele globoko izven igrišča, zaskrbljen je bil tudi trener Patrick Mouratoglou. Pliškova je povedla s 3:1 in nato set zaključila rutinirano, saj si Serena ni priigrala niti ene žogice za odvzem servisa.

V Cincinnatiju preprečila načrte Kerberjevi, v New Yorku se ji je oddolžila

Pliškova je v peti igri drugega seta naredila pomemben korak k zmagi, saj je mlajši sestri Williams odvzela servis, a se je Serena ob navdušenju gledalcev pobrala in dobila dve igri zapored. Čehinja se ni pustila zmesti, dvoboj je šel v podaljšano igro, Serena pa tokrat ni zdržala pod težo pritiska in po uri in 25 minutah igre se je svojega prvega finala na grand slamih veselila Karolina Pliškova. Postala je četrta igralka z zmago nad obema sestrama Williams na istem turnirju.

"Niti enkrat se nisem prebila v osmino finala za grand slama vse do tega turnirja. Tokrat sploh nisem bila živčna. Vedela sem, da bom igrati zelo agresivno. Skušala sem zadržati čustva, a vedno ni šlo. To je bil polfinale na velikem stadionu v New Yorku,« je bila uvrstitve v finale zelo vesela Pliškova.

To je bila enajsta zaporedna zmaga za Čehinjo, ki je z zmago v Cincinnatiju Angelique Kerber preprečila, da bi že pred OP ZDA prevzela vodstvo na WTA lestvici. Tokrat jo je zagodla še Sereni, 28-letna Kerberjeva pa je dočakala zgodovinski trenutek. Po 187 tednih ji je uspelo Sereno Williams izriniti z vrha lestvice, postala je šele druga Nemka, ki se je okitila z nazivom številke ena ženskega tenisa.

Serena bo na rekord še nekoliko počakala

Serena Williams je zapravila zgodovinsko priložnost, da osvoji rekordni 23. turnir za grand slam. Trenutno si z 22 naslovi vrh deli s Steffi Graf. »Poškodba kolena se je pojavila v drugem krogu. V uvodnih krogih se to ni preveč poznalo, tokrat pa sem veliko razmišljala o kolenu, in to seveda ni najbolje v polfinalu turnirja za grand slam,« je po porazu novinarjem v New Yorku razlagala Williamsova. Ni še jasno, če bo nadaljevala sezono, lani je namreč po porazu v polfinalu New Yorka lopar do konca sezone odložila v kot.

V drugem polfinalu na osrednjem štadionu »Angie«, kot Kerberjevo kličejo v karavni, ni imela težav z nekdanjo številko ena Caroline Wozniacki. Premagala jo je s 6:4 in 6:3, v finalu pa bo lahko povsem sproščena. Do prve zmage na grand slamih je prišla že januarja na OP Avstralije, z zmago v New Yorku pa bi zaokrožila sanjsko leto zanjo in za nemški tenis.

»Biti številka ena na svetu se sliši izjemno. Steffi je bila fantastična športnica in igralka, mislim, da je tudi ona ponosna name, da mi je kot drugi Nemki uspelo priti na vrh,« pravi nova vodilna igralka WTA lestvice.