Darko Đurić je bil prvi slovenski športnik, ki je nastopil na paraolimpijskih igrah v Riu. Na 100 metrov prosto je najprej zanesljivo opravil s prvim delom tekmovanj, v finalu pa se je zalomilo.

Glede na pretekle dosežke in rezultate s treningov je bila medalja povsem realen cilj, kar nista skrivala niti Đurić in njegov trener Alen Kramar. Slovenskemu plavalcu se tokrat taktika ni izšla, do obrata je namreč preveč varčeval z močmi in bil po 50 metrih šele na sedmem mestu.

Po obratu je silovito pospešil in začel pridobivati mesta, z najhitrejšimi drugimi 50 metri med vsemi pa je na koncu priplaval do petega mesta. Tako bron kot srebro sta bila dosegljiva, zlato pa je pripadlo prvemu favoritu Džo Gi Seongu, ki je tekmece prehitel za več sekund. Srebrn je bil Kitajec Žipeng Džin, bronast pa Nizozemec Michael Shoenmaker. Đurić je za bronom zaostal za manj kot pol sekunde.

Medalja je bila dosegljiva, popravni izpit na 200 metrov

"Seveda to ni moj realen dosežek. Pripravljen sem za boljše, sem pa taktično slabo odplaval. Prvih 50 metrov sem začel prepočasi, na to me je opozarjal že trener. Če bi videl Francoza in Nizozemca, bi mogoče že prej začel pospeševati, da bi ju poskusil ujeti. Stoodstoten sem, da sem pripravljen za izid, ki bi bil dovolj tretje mesto. A se glede na vse ni izteklo, zdaj se moram posvetiti naslednjim nastopom," je povedal plavalec iz Podbrezij.

Z nastopi v Riu še ni zaključil, čaka ga še nastop na 200 metrski razdalji. "Pripravljen je tudi na 200 metrov prosto in upam, da se bo tam 'poklopilo'. Za medaljo bo sicer potrebno odplavati okrog 3:04, kar je štiri sekunde hitreje kot njegov najboljši izid letos, a je Darko tega sposoben," puške v koruzo še ni vrgel njegov trener Alen Kramar.

S prvim nastopom je opravil tudi strelec Franc Pinter. V streljanju z zračno puško stoje v kategoriji R1, ki je njegova paradna disciplina, je osvojil 11. mesto in ostal brez velikega finala. Ob koncu tekme so ga zdelali krči, zato ni bil konkurenčen najboljšim. V tej disciplini je sicer osvojil že štiri olimpijske medalje (srebrne v letih 1996, 2000 in 2004 ter bronasto leta 2008).