Kei Nišikori je pripravil največje presenečenje zadnjega letošnjega teniškega turnirja velike četverice v New Yorku. Japonec je v teniški poslastici v petih nizih, s 7:5 v odločilnem, ugnal Andyja Murraya ter prekinil Škotov izjemen niz zmag, ki se je začel v Wimbledonu in nadaljeval na olimpijskem turnirju v Riu de Janeiru. Gledalci so uživali, a so imeli ob koncu na gigantskem teniškem kompleksu Arthur Ashe vseeno cmok v grlu. Nišikori je namreč preprečil dvoboj leta, ki se je obetal 11. septembra v New Yorku, ko naj bi se v velikem finalu pomerila »nepremagljivi« Murray in »ranjeni« Novak Đoković.

»Veliko vzponov in padcev doživiš v takšnem dvoboju. A sem jim bil kos, kar me najbolj veseli. Še sam sem bil presenečen, da sem bil tako samozavesten, da sem si nekajkrat upal po začetnem udarcu teči na mrežo. Andyja lahko premagaš le z raznovrstno igro. Ustrezala mi je tudi prekinitev zaradi dežja. Ko se je streha zaprla, sem igral bolje, bolj sem bil sproščen. In predvsem motiviran, saj sem letos proti Murrayu že izgubil dvoboj v petih nizih. Nepopisno sem vesel!« je po odmevni zmagi povedal 26-letni Kei Nišikori, japonski postavljalec mejnikov. Nišikori namreč v New Yorku še nikoli ni izgubil dvoboja proti igralcu najboljše deseterice. Vseh pet tekem je dobil. Izgubil pa je doslej najpomembnejši dvoboj v karieri, ko ga je predlani v finalu ugnal Hrvat Marin Čilić.

Nišikori je presenetil tudi nekdanjega vrhunskega teniškega igralca 52-letnega Matsa Wilanderja. Šved je potem, ko je Murray povedel z 2:1 v nizih, kot strokovni komentator televizijske postaje Eurosport izjavil, da je dvoboj odločen. Pet let starejši komentator dvoboja John McEnroe je ob Wilanderjevi opazki ostal modro tiho.

V današnjem polfinalu čaka Nišikorija nov izziv, ki sliši na ime Stanislas Wawrinka. Švicar je po prepričljivi zmagi nad olimpijskim podprvakom Juanom Martinom del Potrom, ki jo je končal ob pol dveh zjutraj po lokalnem času, dejal: »Predlani me je Kei ugnal v petih nizih. Dočakal sem priložnost za maščevanje. Veseli me, da je Nišikori odigral dolg dvoboj, saj so tudi moje noge malce utrujene.« Wawrinka v medsebojnih dvobojih vodi s 3:2.

Četrtfinalni izidi, ženske posamezno: S. Williams (ZDA, 1) – Halep (Rom, 5) 6:2, 4:6, 6:3, Pliškova (Češ, 10) – Konjuh (Hrv) 6:2, 6:2, Wozniacki (Dan) – Sevastova (Lat) 6:0, 6:2, Kerber (Nem, 2) – Vinci (Ita, 7) 7:5, 6:0, moški posamezno: Wawrinka (Švi, 3) – Del Potro (Arg) 7:6 (5), 4:6, 6:3, 6:2, Nišikori (Jap, 6) – Murray (VB, 2) 1:6, 6:4, 4:6, 6:1, 7:5, Monfils (Fra, 10) – Pouille (Fra) 6:4, 6:3, 6:3, Đoković (Srb, 1) – Tsonga (Fra, 9) 6:3, 6:2 – predaja Tsongaja, polfinalna para: Đoković – Monfils, Wawrinka – Nišikori.