Medobčinski inšpektorat, ki zajema občine Kranj, Šenčur, Cerklje, Preddvor in Jezersko, bo po novem vodil Mitja Herak, ki je Kranjčanom dobro poznan, saj je pozornost zbujal že v preteklosti.

Za nedoločen čas

Ko je Herak postal direktor mestne uprave ob nastopu takratnega župana Mohorja Bogataja, je dobil službo za nedoločen čas (prišel je iz Policijske uprave Kranj). To je zmotilo nekdanjega direktorja mestne uprave pri županu Damijanu Pernetu (danes svetnik v Trilarjevi stranki Več za Kranj) Aleša Sladojeviča, ki je imenovanje označil za nezakonito, ker bi morala biti pogodba sklenjena le za čas mandata župana. Državna inšpekcija je sicer ugotovila kršitve, župan Mohor Bogataj pa je bil kasneje v kazenskem postopku oproščen zlorabe položaja v zvezi z imenovanjem Heraka. Ta je tik pred volitvami 2014 deponiral odstopno izjavo pri Bogataju za primer poraza na volitvah in na hitro postal vršilec dolžnosti direktorja javnega zavoda za turizem. Kampanji Boštjana Trilarja pa je takrat zavzeto pomagal prav Aleš Sladojevič.

Mestna občina Kranj je pod Bogatajevim vodstvom omogočila Heraku tudi zmago na delovnem in socialnem sodišču, ker sploh ni ugovarjala njegovemu zahtevku in je spor gladko dobil ter ostal za nedoločen čas zaposlen na občini. Kot smo izvedeli iz vrha mestne uprave (podatke hranimo v redakciji), se je Trilarjeva oblast želela sprva Heraka znebiti, a je tudi po nastopu novega župana ostal zaposlen tam – v projektni pisarni na delovnem mestu z manj odgovornostmi, zdaj pa bo celo napredoval.

Šok po dveh letih

Po skoraj dveh letih oblasti Boštjana Trilarja pa bo zdaj Herak prevzel vodenje medobčinskega inšpektorata namesto Roberta Zadnika, kar je popolno kadrovsko presenečenje. A z njim so se strinjali tudi župani občin, kjer opravljajo naloge redarji in inšpektorji. »Nismo bili zadovoljni z delom inšpektorata, zato smo podprli Mitjo Heraka za novega vodjo in upamo, da bo inšpektorat deloval bolje,« nam je potrdil soglasje k imenovanju župan Šenčurja Ciril Kozjek. Občina Naklo je iz inšpektorata celo izstopila zaradi nezadovoljstva. »Morda tega ne bi storili zdaj, a naveličali smo se opozarjati na slabo delo redarjev in inšpektorjev,« trdi župan Janez Mravlja. Poklicali smo tudi Mitjo Heraka, ki imenovanja ni želel komentirati pred dokončanjem vseh postopkov, a se je zahvalil za čestitko za napredovanje.

Inšpektorat ima sicer okoli 20 zaposlenih, z novim letom pa ne bo več deloval na območju občine Naklo. Boštjan Trilar za naše klice ni bil dosegljiv, v okviru pa izpostavljamo odgovor mestne uprave o več kadrovskih spremembah. Tako naj revizijske službe ne bi več vodila Mira Starc, ki je nase opozorila z revizijo dela zavoda za turizem v času, ko ga je vodila sedanja mestna svetnica Več za Kranj Natalija Polenec in je revizija odkrila kup nepravilnosti. Te so bile ugotovljene tudi v javnem zavodu Delavska univerza, prav tako pa je odmevala tudi revizija delovanja mediatorjev, med katerimi je bil tudi za to področje odgovorni poklicni Bogatajev podžupan Bojan Homan (SDS). Zoper njega je bila zaradi suma kaznivih dejanj podana tudi kazenska ovadba, zdaj pa se tožilstvo odloča glede obtožnice, so nam povedali na kranjskem okrožnem tožilstvu. Z občine odhaja tudi odgovorna za družbene dejavnosti Daša Meglič, ki bo po neuradnih podatkih odšla na ministrstvo za delo.