Enajstdnevni športni dogodek se je začel z otvoritveno slovesnostjo na stadionu Maracana pred več kot 50.000 gledalci. Na njej ni manjkalo barvitosti, glasbe, brazilskih ritmov in dih jemajočih vložkov. Za enega izmed njih je poskrbel tudi športnik na vozičku Aaron "Wheelz" Fotheringham, ki se je spustil po 17-metrski rampi in z atraktivnim skokom množico dvignil na noge.

Večji del skoraj štiriurnega programa je zavzel mimohod udeležencev, ki se ga je udeležilo tudi 20 od 22 članov slovenske ekipe v Riu. Čast nošenja slovenske zastave je tokrat pripadla strelcu Frančku Gorazdu Tiršku, dobitniku strelskega srebra iz olimpijskih iger v Londonu pred štirimi leti. Precejšnjo pozornost so poželi tudi beloruski paraolimpijci, ki so v znak podpore suspendiranim ruskim kolegom na stadionu poleg lastne zastave vihteli tudi rusko.

Z najštevilčnejšo delegacijo se sicer tokrat ponašajo Kitajci, ki so v Rio poslali kar 307 športnikov, tik za njimi so Američani, prav veliko pa ne zaostajajo niti domačini Brazilci. Slovenija ima z osmimi aktivnimi sodelujočimi – nastopili bodo v plavanju, streljanju, kajaku, atletiki in kolesarstvu – v tem pogledu eno manjših delegacij, a še zdaleč ne najmanjše, saj bodo nekatere države, kot sta Črna Gora in Makedonija, zastopala zgolj dva športnika.

Žvižgi za novega brazilskega predsednika

Uradno odprtje iger je opravil novi brazilski predsednik Michel Temer, ki je bil kljub minimalni protokolarni vlogi deležen glasnih žvižgov, precej topleje pa so Brazilci sprejeli prvega moža športne organizacije invalidov IPC Phillipa Cravena. »Vsi smo del enega sveta. Pokažite svetu, da ni 'onih', temveč da smo samo 'mi'. Da obstaja svet, kjer lahko ljudje vseh barv, narodnosti in spolov živijo skupaj,« je v svojem nagovoru dejal Craven.

Mnoge je na slovesnosti zmotila odsotnost predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja Tomasa Bacha, kar se je zgodilo prvič po letu 1984. Nemec je svojo udeležbo odpovedal, ker se je v Berlinu udeležil državnega pogreba nekdanjega nemškega predsednika Walterja Scheela, neuradno pa naj bi se želel izogniti zaslišanju brazilske policije, ki preiskuje primer s preprodajo olimpijskih vstopnic. »Ali je še kakšen drugoten razlog za njegovo odsotnost, vam ne znam povedati,« je na vprašanja novinarjev, zakaj v Riu de Janeiru ni tudi Bacha, odgovarjal Craven.

Čast prižiganja paraolimpijskega ognja je tokrat pripadla najboljšemu brazilskemu paraolimpijcu Clodoaldu Silvi, kise ponaša s kar 13 olimpijskimi kolajnami, od tega šestimi zlatimi. Velja dodati, da je v zadnjem delu prireditve udeležencem nekoliko ponagajalo vreme, a tudi močan dež ni uspel pokvarit prešernega vzdušja na stadionu.