V mestu pod slikovitimi vršaci Kamniško-Savinjskih Alp se danes začenja največja in najbolj znana kamniška prireditev – 46. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine, ki bodo z različnimi folklornimi prireditvami obarvali ves konec tedna. Obiskovalcem mednarodnega folklornega festivala, ki velja za največji etnološki festival v Sloveniji, bo med drugim na voljo pester program razstav ter glasbenih in kulturnih nastopov, bogata ponudba za najmlajše, sejem domače in umetnostne obrti, predstavitev manj znanih mask kot oblike oblačilne dediščine ter raznovrstna in okusna kulinarična ponudba, ki bo vključevala tudi poseben meni iz nabora jedi Okusi Kamnika.

Sprevod okrog 2000 noš

Kot vsa leta doslej, bodo tudi 46. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine dosegli svoj vrhunec z nedeljsko povorko narodnih noš, v kateri se bo ob 15. uri na pot skozi Kamnik podala pisana druščina približno dva tisoč v narodne noše odetih posameznikov in skupin.

Na letošnjih nošah, kakor prireditev skrajšano poimenujejo domačini, se bo obiskovalcem poleg domačih folklornih skupin znova predstavilo tudi več tujih, saj je festival del mednarodne mreže folklornih festivalov Cioff. Med drugim bomo lahko občudovali oblačilno dediščino Rusov, Fincev, Albancev in Kameruncev. Domača Akademska folklorna skupina Franceta Marolta bo predstavila oblačilno dediščino mask. Med že videnimi ne bo manjkalo manj znanih ali celo na novo odkritih in rekonstruiranih mask iz vse Slovenije.

Tri oblačilne razstave

Letošnji dnevi se začenjajo z današnjo otvoritvijo kar treh razstav z zgodovinsko rdečo nitjo. Razstavo Po fotografskih stopinjah Petra Nagliča je pripravil Matjaž Šporar; Ladina Korbar bo predstavila razstavo V glini predstavljena oblačila naših prednikov, razstava Andreje Stržinar z naslovom Niso bili vsi goli in bosi pa pripoveduje o oblačenju otrok v 19. ter v prvi polovici 20. stoletja.

Tudi sicer bo glavni poudarek prireditve na slovenski in tuji kulturni dediščini, ki jo bodo obudile različne skupine in posamezniki, ki ohranjajo, prenašajo in razvijajo kulturno dediščino – od pevskih, folklornih in gledaliških skupin do razstavljavcev in mojstrov domače umetnostne obrti. Ljubitelji narodno-zabavne glasbe bodo lahko med drugim prisluhnili Rebeki Dremelj, Tanji Žagar, Gadom in Beneškim fantom. Predstavili se bodo tudi številni pevski zbori, orkestri in godbe. Ljubitelje harmonike bo zagotovo pritegnilo sobotno že 11. tekmovanje harmonikarjev za pokal narodnih noš.

Posebnost letošnjih dni bo prireditev Flying dogs na letnem bazenu. V sodelovanju zavoda Pes in šport bodo organizirani pasji skoki in pasje hitrostno plavanje. Za najmlajše obiskovalce bo v sodelovanju z organizacijo Cambridge Museum Slovenija v Parku Evropa na ogled mednarodna razstava Minimundus, v petek popoldne bo v parku zabava na gugalnicah, na Malem gradu pa se bodo odvijale Veronikine delavnice.

Več informacij o 46. Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine ter spremenjenem prometnem režimu skozi mesto je na spletni strani narodnenose.si. Z ljubljanske avtobusne postaje bo vsak dan organiziran tudi brezplačen prevoz do Kamnika in nazaj.