Časopisna družba Dnevnik s prvim regijskim izborom, ki bo danes v Šolskem centru Ljubljana, uradno začenja izbor Gazela 2016. Najboljša najhitreje rastoča podjetja letos torej stopajo neposredno v izobraževalne ustanove, v šole, ki vzgajajo prihodnji kader za potrebe gospodarstva. S tem Dnevnik dodaja kamenček v mozaiku prizadevanj za boljšo povezanost izobraževalnega sistema in realnega sektorja, hkrati pa želi mladim dati neposredni zgled ambicioznih podjetnikov, gazelam pa pokazati potencial ustvarjalnosti mladih.

Povezovanje odličnosti gazel in odličnosti talenta mladih

»Spremembe nismo delali na pamet. Imeli smo podporo vrste organizacij, ki so sodelovale v razvoju, in izjemno odprtost za povezovanje tako šolskih centrov kot tudi sedanjih partnerjev projekta: članov metodološke komisije, ki so letos mlade vključili v intervjuje, producenta dogodka Teatra, ki je mlade vključil v snemanja gazel in program, predsednika sveta Gazela, ki je v trenutkih dilem podal smernice, pokroviteljev, ki se aktivno vključujejo, agencije Spirit in tudi treh ministrstev ter njihovih ekip – MGRT, MIZŠ in MJU. Z nasveti nam je pomagal tudi center za poklicno izobraževanje,« je pojasnil Miha Vrbinc, predsednik organizacijskega odbora Gazela.

Gazele, ki so tokrat nominirane za naziv gazele osrednje Slovenije, bo na magistratu danes popoldne sprejel župan Zoran Janković, slavnostni izbor pa bo v Šolskem centru Ljubljana, ki s svojimi dijaki aktivno sodeluje tako pri pripravi prireditve kot pri vodenju pogovorov s predstavniki gazel na odru.

Mladi bodo pripravili vse umetniške točke na odru, saj bodo nastopili člani tolkalne skupine Glasbene šole Škofja Loka, veščine juda in plesno koreografijo bodo na glasbeno podlago prikazali člani Judo kluba Bežigrad, Male šole juda in Kluba za ritmično gimnastiko Narodni dom Ljubljana. Svoje znanje in veščine so mladi pokazali tudi na področju video produkcije, saj so za vso filmsko produkcijo filmov, ki so jih posneli v podjetjih, poskrbeli dijaki Srednje medijske in grafične šole Ljubljana pod mentorstvom Justine Gračner Botonjić.

Gazele so odlične zaposlovalke

Sicer pa je sto najhitreje rastočih podjetij osrednje Slovenije po indeksu prodaje med letoma 2010 in 2015 skupaj na novo zaposlilo 3526 ljudi, kar pomeni 264-odstotno rast, medtem ko jih je vsa regija izgubila 6491. Gazele osrednje Slovenije prednjačijo v Sloveniji tudi po rasti prodaje, saj so prodajo med letoma 2010 in 2015 dvignile za 323 odstotkov, regija pa za 6 odstotkov. Rast dodane vrednosti pri najboljših podjetjih je bila 205-odstotna, v regiji pa je celo padla za pet odstotkov.

Najboljša podjetja imajo tako kot lani visok kazalnik verjetnosti preživetja, saj znaša (največ je 100) kar 82, kar je bistveno več, kot velja za regijsko gospodarstvo, saj je njegov faktor 52. Največ podjetij s seznama najboljših 100 ima sedež v Ljubljani (69), sledijo Trzin, Komenda, Kamnik in Domžale.