Aleš Lamovšek

Srednja lesarska šola, 1. letnik

Že več let delam z lesom in je bil zato vpis na to šolo nekako samoumeven. Imam že več idej za različne izdelke, zato tudi mislim, da bom, ko bo pravi čas za to, ustanovil lastno podjetje. Rad bi imel prodorno in uspešno podjetje tudi v tujini. Za zdaj razmišljam predvsem o prodaji na nemškem trgu, vem pa, da je konkurenca tudi na tem področju izjemno velika. Šola mi daje dovolj teoretičnega znanja, bi pa bilo mogoče lahko več praktičnega pouka kot samo pet ur na teden. Mizarji imajo že v prvem letniku prakso pri delodajalcih, zato mislim, da bi lahko bilo tako tudi pri lesarskih tehnikih. O študiju za zdaj ne razmišljam, saj bi rad čim prej začel ustvarjati lastne izdelke. Izkušnje gazel, ki prihajajo v naše šolsko okolje, bom z veseljem poslušal. Prav je, da dajejo priložnost mladim, ki kažejo tako podjetniške ambicije kot ambicije za strokovni razvoj.

Tim Ošlaj

Srednja lesarska šola, 2. letnik

Lesarska šola je bila nekako naravna odločitev, saj imamo doma podjetje za predelavo lesa, ki ga vodi oče. Delo z lesom me veseli in priložnosti, da kaj tudi sami naredimo, smo imeli že v prvem letniku in na praksi v podjetju. Sicer še ne vem, ali se bom po srednji šoli odločil za fakulteto, a zdi se mi prav, da pridobim čim več znanja, saj so na trgu, kjer je izjemna konkurenca, uspešni samo tisti, ki so zelo kakovostni in inovativni. Za to pa potrebuješ znanje in prava orodja, ki te vodijo k drugačnim načinom razmišljanja in delovanja. Seveda pa moraš znati vse skupaj tudi prodati. Zato so izkušnje, ki jih bomo slišali od gazel, ki pridejo na našo šolo, neprecenljive.

Matevž Skobe

Srednja strojna in kemijska šola, 3. letnik

Za vpis v program za strojnega tehnika sem se odločil, ker je možnosti za zaposlitev zelo veliko. Do sedaj sem vedno zelo hitro dobil prakso in možnost za pridobivanje izkušenj. Tudi poleti sem delal. Po srednji šoli se bom vpisal v višjo strokovno šolo, ki so jo v šolskem centru odprli lani. Kakšno kariero si bom ustvaril, še ne vem, saj se moram še veliko naučiti, odkriti še veliko stvari in ugotoviti, kaj me zares veseli. S tem, kar mi daje šola, sem zadovoljen, tako s teorijo kot s prakso, ki je imamo dovolj. Vesel sem, da bodo gazele prišle na našo šolo, saj je to, da dajo podjetja tudi mladim priložnost, da se dokažejo, izjemnega pomena.

Blaž Tekavc

Srednja strojna in kemijska šola, 3. letnik

Program strojni tehnik je bil moja prva izbira, saj me ta stroka zelo zanima. Ob izbiranju šole me je pritegnilo dejstvo, da imajo veliko praktičnega pouka in dobre delavnice. Po končani srednji šoli bom videl, ali so možnosti za zaposlitev, in se na osnovi tega odločil, ali se bom zaposlil ali pa bom nadaljeval šolanje bodisi na višji strokovni šoli bodisi na fakulteti. Prav je, da podjetja, zlasti hitro rastoča, prihajajo v šolska okolja in nam dajo priložnost, da vidimo, kakšne so zaposlitvene možnosti pri njih in kakšne kompetence za delo potrebujemo. Predvsem pa da nam dajo priložnost, da pokažemo svoje talente in jih ob njihovi podpori tudi razvijamo.

Jana Petkovšek Štakul, foto: Maja Marko