Podjetje Duol, ki ima sedež na Brezovici, vodi pa ga njegov edini lastnik Dušan Olaj, razvija predvsem napihljive hale, ki jih uporabljajo za šport oziroma za večnamenske dvorane in skladišča. Vse bolj se uveljavljajo tudi z rastlinjaki, ki so jih patentno zaščitili. Letos so registrirali svojo raziskovalno dejavnost, v sklopu katere z agencijama Nasa in Space razvijajo stratosferske balone.

Zaradi svoje inovativnosti in ustreznosti v najbolj ekstremnih temperaturnih razmerah se uporabnost njihovih hal vse bolj širi. Olaj je prepričan, da je Duol pri razvoju materialov ter tehnološke dovršenosti najbolj inovativno podjetje v tem segmentu na svetu. Prisotni so praktično po vsem svetu, s čimer tudi uspešno uravnavajo regionalna negativna gospodarska nihanja. So edini na svetu, ki lahko vsak trenutek testirajo svoje nove izdelke bodisi pri –50 stopinjah bodisi pri +50 stopinjah Celzija. Tako so prisotni v Čilu, Zambiji, v Sibiriji, na Kamčatki...

Vse do leta 2009 so bili razvojno-proizvodno podjetje, sedaj skrbijo samo za razvoj, za prodajo in postavitev balonov pa so odgovorni lokalni izvajalci. Duol jim pri tem omogoča vso potrebno podporo, kot so načrti, ponudbe, izračuni, torej vso podporo na tehničnem in prodajnem področju. Tako so postali servis za lokalne distributerje.

V Duolu, ki ima 25 sodelavcev, s svojim znanjem torej uspešno povezujejo dobavitelje in kupce, njihovega modela pa nihče ne more posnemati. Podjetje je v minulem letu ustvarilo 7,92 milijona evrov celotnih prihodkov, kar je skoraj četrtino več kot leta 2014.

Temeljni vrednoti podjetja sta poštenost in spoštovanje kupca. Njima Olaj posveča veliko pozornosti, saj je na poti najmanj sedem mesecev na leto. Zato so tudi pri vodenju podjetja oblikovali povsem specifičen slog, pri čemer pa direktor v smehu pravi, da ga je podjetje tako in tako že preraslo. Na uspeh gledajo kot na posledico dobrih odločitev in dobrega dela, dobiček kot kategorijo pa ignorirajo. Inovativnost finančno spodbujajo.

So družini prijazno podjetje in sodelavcem omogočajo različne oblike dela, pomembno pa je, da so dosegljivi in aktivni v ekipi, ko je treba projekt izpeljati v roku do konca, da je projekt tudi kakovostno sklenjen. jpš