Ukrajina je glavna konkurentka Sloveniji za zmago v kvalifikacijski skupini in uvrstitev na evropsko prvenstvo 2017, zato ima tekma v Celju še dodatno težo.

Pritisk se je poznal le v prvih minutah, ko sta bili ekipi nekoliko zadržani, v drugi polovici prve četrtine pa je Slovenija ušla na pet točk naskoka. Nato se je prednost do konca prvih 10 minut gibala okrog petih točk, na odmor pa so Slovenci odšli s prednostjo 23:15.

Slovenci s prodori prebijali Ukrajince

Ukrajinci so bili pričakovano nekoliko boljši pod košema, kjer sta Vjačeslav Kravcov in Igor Zajcev močnejša od Alena Omića in Gašperja Vidmarja. Ukrajinci so stavili na moč, Slovenija pa na prodore in odličen pregled Gorana Dragića. Ta je poskrbel za dve identična prodora, ki sta se končala s trojkama. Dragić je prodrl v raketo in ob centra Ukrajine zvabil še branilca, nato pa ob avt liniji podal v kot, kjer sta Klemen Prepelič in Zoran Dragić obakrat brez težav zadela.

S slovenskimi zunanjimi igralci je imela Ukrajina veliko težav, a žal prodorov in košev niso znali nadgraditi z dobrim metanjem prostih metov. Slovenija zaenkrat kaže precej boljši obraz kot na tekmah s Kosovom in Bolgarijo, obramba je prvič na vrhunskem nivoju, borbenost v napadu pa se je obrestovala z dobljenimi skoki v ukrajinski raketi. V zadnjih minutah je igra spet izgledala kot ameriški »run and gun«, Slovenija je na odmor odšla z devetimi točkami naskoka (48:39). Zoran Dragić je v prvem polčasu dosegel kar 15 točk.

V drugem polčasu nekaj NBA vložkov in zanesljiva zmaga

Tretja četrtina je bila najboljša v dosedanjem delu kvalifikacij. Nadaljevala se je agresivna obramba, s hitrimi protinapadi, ki jih je selektor Igor Kokoškov napovedoval že med pripravami, pa so povsem povozili Ukrajince. Prodori pod koš in sodelovanje med branilci ter centri je bilo danes na vrhunski ravni, zato je narasla tudi prednost. Po treh četrtinah so Slovenci vodili z 72:56.

Tudi zadnji del so otvorili dobro, prebudil se je Jaka Klobučar, ki je dosegel sedem zaporednih točk in jim dodal še blokado, nato pa je visoka prednost Slovence nekoliko uspavala. Spet so Ukrajini dovolili, da se je vrnila v igro, čeprav so bili danes v Celju precej boljši tekmec, a na koncu v Zlatorogu prave drame ni bilo. Zmaga s 84:77 bi bila lahko še precej višja, a pomembnima dvema točkama ne gre gledati v zobe.

Zoran Dragić je bil s kar 28 točkami gladko prvi strelec srečanja, pri Ukrajini pa je bil najbolj razpoložen Denis Lukašov, ki je dosegel 14 točk.