Razplet 104. šaleško-savinjskega derbija (do danes 74 zmag Celja, 25 Gorenja, štirje remiji) in prvega v mednarodni konkurenci je potrdil napovedi ene največjih stavnic na svetu, ki je za zmago Celja postavila kvoto 1,48 (za en vložen evro ob uspehu pivovarjev izplačilo 1,48 evra), za zmago Velenjčanov kar 3,10, za remi pa je bila kvota 9,75. Sanjska serija trenerja Branka Tamšeta, Velenjčana na celjski klopi, je danes v njegovem rojstnem mestu dobila novo poglavje. Tudi na 16. sosedskem derbiju od decembra 2013, ko je moral zapustiti klop Gorenja, ni izgubil proti nekdanjim delodajalcem, ob dveh remijih pa je danes dosegel že 14. zmago. Še več: na 24. medsebojnem dvoboju celjskega in velenjskega kluba ne pozna poraza kot trener enega ali drugega kluba, na medsebojnih tekmah pa je nazadnje izgubil 3. marca 2013 kot trener Gorenja v finalu slovenskega pokala v Laškem, ko so ga ugnali Celjani pod vodstvom Vladana Matića.

Po poškodbi in dvomesečni odsotnosti se je v celjsko zasedbo vrnil Žiga Mlakar in zaigral od prve sekunde, do izida 6:6 v deseti minuti je bilo kar šest izenačenj, od šestih golov Gorenja do takrat pa jih je krožni napadalec Alem Toskić prispeval kar pet. A kmalu so si Celjani prvič priigrali najvišjo prednost na tekmi (11:7 v 18. minuti), suvereno vodili do 18:14 na začetku drugega polčasa, potem pa padli v črno luknjo in rumeno-črni so jih osem minut kasneje ujeli (20:20). Sledilo je še šest zaporednih izenačenj, zadnje pri 26:26 tri minute pred koncem, končnica pa je bila dramatična.

Gostujoči kapetan Luka Žvižej je dve minuti pred zadnjim znakom sirene s sedemmetrovke zadel za 27:26. Gorenje je zapravilo svoj napad, dobre pol minute pred koncem pa Žvižej ni izkoristil odlične podaje Miha Zarabca in je neoviran zgrešil strel s šestmetrske črte. Velenjčani so krenili v zadnji napad, Klemen Cehte je streljal od daleč, a junak tekme, vratar Urban Lesjak, je žogo odbil v polje. Gostiteljem je ostala le še sekunda za morebiten remi, toda Toskić je z devetih metrov zadel celjski blok. Velenjčani so ostali praznih rok, Celjanov pa niso premagali že 1008 dni – nazadnje 4. decembra leta 2013.

»Po porazu s Tatranom na Slovaškem v kvalifikacijah za ligo prvakov sem vedel, da bodo Velenjčani kot ranjeni levi. In to se je tudi zgodilo. V igri smo naredili veliko napak, zato sem imel fantom po tekmi marsikaj povedati. Vroče je bilo že na klopi, še bolj pa igralcem na igrišču, a potrebno je ostati zbran,« je dejal celjski trener Branko Tamše, ki je pričakoval večji obisk v Rdeči dvorani. Gorenjev igralec Alem Toskić je nekdanjemu klubu nasul sedem zadetkov iz osmih strelov (zgrešil je le zadnjega) in je bil najboljši strelec tekme: »Celjani so bolje odigrali prvi polčas, mi pa drugega. Žal v zadnjem delu nismo imeli sreče z vratnicami, odbitimi žogami... Gostje so pač imeli več športne sreče in zmaga zasluženo odhaja v Celje.«