Letošnje kolesarsko evropsko prvenstvo prinaša pomembno novost. Prvič bodo na njem nastopili tudi kolesarji v kategoriji elite, sodeč po imenih na štartni listi pa bo konkurenca zelo močna. V Francijo bodo pripotovali tudi Peter Sagan, Michal Kwiatkowski in Philippe Gilbert, ki bi jim proga v Plumelecu morala odgovarjati. Gre namreč za krožno dirko, vsak krog pa se bo končal s kratkim, a precej zahtevnim vzponom, kar je všeč predvsem Saganu in Gilbertu.

Slovenijo bo na cestni dirki zastopalo šest kolesarjev. Po besedah Gorazda Štanglja bo glavni adut Grega Bole, saj naj bi mu bila trasa pisana na kožo, poleg njega bodo v reprezentanci še Jan Polanc, Matej Mugerli, Jan Tratnik, Jani Brajkovič in Jure Golčer.

V reprezentanco se vrača Jani Brajkovič

Presenetil je predvsem izbor Janija Brajkoviča, ki že nekaj časa ni nastopil na dirki najvišje ravni, v zadnjih letih pa nastopanje za ameriško ekipo njegovi karieri ni prav nič pomagalo. Selektor Gorazd Štangelj je obrazložil izbor kolesarjev. »Vseh kolesarjev zaradi klubskih obveznosti nisem imel na voljo. Poleg Boleta naj bi konfiguracija proge ustrezala tudi Mugerliju in Polancu, drugi pa bodo pomočniki. Tudi Brajkovič mi je zagotovil, da se bo na prvenstvo dobro pripravil.«

Evropsko prvenstvo (zaenkrat) v kolesarstvu še nima veljave, zato klubi zelo neradi spustijo svoje kolesarje na dogodke, od katerih ne bodo imeli neposredne koristi. V Francijo bo tako potovala zelo izkušena zasedba, v kateri bo edini mladi reprezentant Jan Polanc.

Jan Tratnik bo nastopil tudi v vožnji na čas, kjer se mu bo pridružil še letos najboljši slovenski kolesar Primož Roglič. Po olimpijskih igrah je sicer napovedal, da ima počasi dovolj sezone in da na večjih dogodkih ne bo nastopal, a se je po selektorjevem povabilu očitno premislil. Formo je gradil na etapni dirki v Franciji konec avgusta, nekoliko krajši kronometer kot v Riu pa bi mu moral še bolj ustrezati. Blizu deseterice bi bil lahko tudi Tratnik, ki je v zadnjih sezonah veliko treniral kronometer.

V Franciji brez Štanglja

Nastopil naj bi tudi na svetovnem prvenstvu v Katarju, ki bo tokrat na sporedu šele v sredini oktobra, kar pomeni, da bo Roglič zelo pozno končal letošnjo sezono. V Franciji pa ne bo dirkal pod vodstvom Štanglja, zaradi klubskih obveznosti ga bo nadomestil Andrej Hauptman.

»Ker je istočasno na sporedu večdnevna dirka Eneco tour in ker sem bil in še bom zaradi reprezentance v klubu odsoten, si delodajalcev niti nisem upal vprašati, če lahko manjkam. Na žalost bom odsoten, toda to ne bi smela biti večja težava,« je stanje opisal Štangelj, trenutno še športni direktor v Astani.

V ženski konkurenci bodo nastopile Polona Batagelj, Urša Pintar in Špela Kern, med mlajšimi člani pa David in Gorazd Per, Izidor Penko, Jon Božič in Gašper Katrašnik. Veliko se pričakuje od starejših mladincev, saj Jaka Primožič spada med najboljše kolesarje na svetu v tej kategoriji, pomagali pa mu bodo Tadej Pogačar, Žiga Jerman, Nik Čemažar, Žiga Horvat in Martin Lavrič.