Ob pogledu na zabojnike za odpadke marsikdo postane slabe volje, saj mu »kvarijo« videz dvorišča, hkrati pa so vir neprijetnih vonjav, ki jih poznamo še zlasti v poletnih mesecih.

Nekje morajo biti

Ureditev hrambe odpadkov je poslanstvo podjetja Dukin, d.o.o., kjer ponujajo različne rešitve za odpadke. »Na zabojnike za odpadke je najbolje pomisliti že pred gradnjo hiše, ko se z arhitektom pogovarjate o ureditvi okolice, saj se zabojnikom ne boste mogli izogniti in bo za njihovo hrambo treba najti primeren prostor,« priporočajo pri Dukinu, ker ugotavljajo, da se na zabojnike še vedno pozablja, potem pa naknadno išče primerne rešitve. A take rešitve obstajajo tudi za tiste, ki so hiše gradili, ko zabojnikov sploh še ni bilo.

Za različne žepe

Kot povsod lahko tudi za ureditev odpadkov najdete široko paleto rešitev. V tujini, kjer je ponekod prepovedano imeti posode za smeti postavljene prosto na dvorišču, ponujajo različne rešitve, in sicer od poceni ograd iz lesa ali plastike pa vse do prestižnih izdelkov iz marmorja ali potopnih smetarnikov, ki imajo na vrhu vodomet. Priporočljivo je pred nakupom preveriti kakovost izdelkov, saj se prevečkrat izkaže, da zelo ceneni niso dobra izbira.

Ogradni smetarnik StyleOUT

Najbolj priljubljena rešitev podjetja Dukin za ureditev hrambe zabojnikov za odpadke so ogradni smetarniki, ki bi jih lahko poimenovali tudi »omare za zabojnike«. Zabojnike namreč postavimo vanje, s tem pa jih zavarujemo pred vetrom, dežjem in soncem, zato so zabojniki vedno čisti in ne smrdijo. Pri Dukinu ponujajo kakovostne smetarnike iz aluminija, ki jih prilagajajo okolici, v katero bodo postavljeni: »Naročniki lahko izbirajo med paleto barv in različnimi modeli ter velikostmi. Najbolj priljubljeni so modeli v imitaciji lesa, zanje pa se stranke odločajo predvsem zaradi enostavnega vzdrževanja in trajnosti. Ker smetarnike izdelujemo sami, jih lahko prilagodimo njihovim potrebam in jih uskladimo z okolico, saj je pomembno, da smetarnik z njo sovpada. Zasaditev strehe smetarnika je tako le še pika na i, ki smetarnik še bolj poveže z okoljem,« poudarjajo.

Potopni smetarnik HideOUT

Tistim, ki je všeč tehnologija, bo zagotovo všeč potopni smetarnik HideOUT, ki je bil nagrajen tudi z nagrado za naj inovacijo GZS. Z njim boste zabojnike za odpadke s pomočjo daljinskega upravljalnika skrili pod zemljo, kjer bodo varno shranjeni in dostopni le vam. »Ljudje so na sejmih navdušeni nad potopnim smetarnikom, saj lahko služi kot smetarnik, lahko pa tudi kot podzemna shramba ali na primer kolesarnica.« (km)