Izraz mladega francoskega teniškega igralca Lucasa Pouilla na letošnjem odprtem prvenstvu ZDA v New Yorku po zmagi nad proslavljenim Špancem Rafaelom Nadalom je popolna slika sodobnega profesionalnega tenisa. Široko odprte oči in povsem iztegnjen jezik iz Puillovih ust je bila neverjetno podobna predstava, kot jo pred vsako tekmo v ragbiju uprizorijo igralci Nove Zelandije. Z bojnim plesom haka so se staroselci Maori iz dežele kivijev odpravljali na bojne pohode proti sovražniku.

In prav Francozi, ki so trenutno številno najmočnejši v vrhu moškega tenisa, se kot njihovi slavni predhodniki, Rene Lacoste, Jean Borotra pa tudi Henry Leconte in Yanick Noah, spet sestavljajo v težko premagljive mušketirje. V prihodnjih letih jih bo, kot kaže, vodil prav Lucas Pouille, 22-letnik, ki se zaradi visokih davkov v Franciji ni umaknil v Švico ali Monte Carlo, pač pa v Dubaj, kot naša Katarina Srebotnik. Njen in finančni izkupiček Andreje Klepač na zadnjem letošnjem grand slamu je dokaj ugoden, saj sta do četrtfinala skupaj zaslužili 85.000 ameriških dolarjev.

V gentlemansko igro, kot je tenis, uvesti neizprosnost hake in z mušketirstvom uglajenost pa pomeni, da bodo morali teniške igralke in igralci še več časa posvečati telesni pripravljenosti, ki je denimo povsem uničila največji avstralski teniški up Nicka Kyrgiosa, ki je dvoboj proti Ukrajincu Illyi Marčenku predal in napovedal: »Selim se v telovadnico!« Predaje pa se na letošnjem OP ZDA kar vrstijo. Od Kyrgiosa med moškimi še do Aleksandra Dolgopolova, Michaila Južnyja, Jirija Veselyja, Daniela Nestorja in mladega Avstrijca Dominica Thiema, ki slovi po izjemni telesni pripravljenosti, toda 69 dvobojev v letošnjem letu je dotolklo tudi njegova kolena, pridelal pa je že toliko žuljev, da je imel podplata na obeh nogah povsem prekrita z obliži. Pri damah je prva dvoboj predala naša Polona Hercog, za njo pa še Madison Brengele in Yanina Wickmayer.

Argentinca Juana del Potra, ki ima v parku Flushing Meadows največ navijačev, vsak dan pregledujejo zdravniki in fizioterapevti, kajti po treh operacijah zapestja se četrta ne sme zgoditi. Po tem bi bila njegova kariera končana. Ves čas tudi visi v zraku uradno še ne povsem razjasnjena poškodba Novaka Đokovića, ki v določenih trenutkih pokaže boleč izraz na obrazu. Ne samo s poškodbami, teniški igralci in igralke se borijo tudi z leti, kot denimo najboljši Hrvat v New Yorku Ivo Karlović, ki se je pri 37 letih v četrtem kolu skušal upirati Japoncu Keju Nišikoriju, vendar ni šlo. Zato pa pri Hrvatih prihaja osemnajstletna Dubrovničanka Ana Konjuh. V nekaj letih ji obetajo prvo mesto na lestvici WTA, ki ga je prihodnji teden načrtovala naskočiti Poljakinja Agnieszka Radwanska, vendar jo je mlada Hrvatica s presenetljivo lahkoto poslala domov.

OP ZDA (18,162 milijona dolarjev), ženske, četrtfinale: Kerber (Nem, 2) – Vinci (Ita, 7) 7:5, 6:0, ženske, dvojice, četrtfinale: Makarova, Vesnina (Rus, 5) – Srebotnik, Klepač (Slo, 13) 6:4, 6:2.