Z uvodnima zmagama proti Kosovu in Bolgariji je slovenska košarkarska reprezentanca dobro in odločno zakorakala v kvalifikacije za evropsko prvenstvo, v katerih je cilj jasen in znan – prvo mesto v skupini E. Za uresničitev zadanega bo morala izbrana vrsta selektorja Igorja Kokoškova ugnati tudi Ukrajino, ki bo danes ob 20. uri gostovala v Celju. Ovira za kapetana Gorana Dragića in soigralce ne bi smela biti previsoka, a je hkrati jasno, da je tokratni nasprotnik na papirju in po rezultatih, prav tako je namreč ugnal Bolgarijo in Kosovo, najkakovostnejši.

Brez dominantnega organizatorja igre

»Čaka nas najtežja tekma kvalifikacijskega obdobja, zato igralci dodatne motivacije ne potrebujejo. Ukrajina je povsem drugačna reprezentanca od Bolgarije ali Kosova. So večji, močnejši, bolj disciplinirani in igrajo z istim trenerjem že drugo leto,« je nekaj besed o nasprotniku povedal slovenski selektor Igor Kokoškov, ki bo moral tokrat igralce pripraviti predvsem na dobro in čvrsto igro pod obročema. Glavna zvezdnika ukrajinske reprezentance sta namreč nekdanja igralca NBA, 216 centimetrov visoki Kiril Fesenko, ki se v napadu pogosto prelevi kar v organizatorja igre, saj gre večina akcij prek njega, in 213 centimetrov visoki Vjačeslav Kravcov, ki po besedah Kokoškova odlično spremlja igro in se zaradi fizične moči rad odloča za zabijanje.

A če ima slovenski selektor za ukrajinska centra odgovore v Gašperju Vidmarju, Alenu Omiću in tokrat tudi Žigi Dimcu, ki je prvi dve tekme spremljal s klopi, ga bo nasprotnik težko našel za Gorana Dragića, ki je s povprečno osmimi asistencami na tekmo najboljši podajalec kvalifikacij. »Ukrajina nima dominantnega organizatorja iger. V preteklosti so to težavo reševali z naturaliziranimi Američani, kot sta bila Eugene Jeter in Jerome Randle, tokrat pa se za to potezo niso odločili. Kljub temu igrajo zrelo in pametno, posebej dobro pa znajo kaznovati prevzemanja v obrambi,« opozarja Kokoškov, ki je kot večji nevarnosti za slovenski koš izpostavil še Aleksandra Lipovija in Maksima Kornijenka. Ukrajina ima sicer v povprečju najvišje moštvo v kvalifikacijah (200 cm), a je Slovenija (199 cm) na prvih dveh tekmah zbrala kar osem skokov več na tekmo. Gostje so skromnejši tudi v drugih statističnih prvinah, z izjemo blokad in izgubljenih žog.

Trener lahko naredi le toliko

Če kaj, Kokoškov svojim igralcem zameri prav izgubljene žoge. Na prvih dveh tekmah so jih skupaj zbrali 33 in predvsem Bolgarom tako dovolili, da so tekmo pripeljali v izenačeno končnico. »Razočaran sem nad tistim, kar smo pokazali proti agresivni obrambi Bolgarije. Še posebej zato, ker tudi mi težimo k agresivni igri in jo spodbujamo tudi na treningih. V Botevgradu pa smo ostali brez odgovora in izgubili kar 24 žog. In bodite prepričani, da bodo nasprotniki še naprej uporabljali podobno taktiko, saj gledajo posnetke in vidijo, kaj se je dogajalo. Vsi igralci morajo biti bolj zbrani in pripravljeni, da si na parketu pomagajo.«

Srbski strokovnjak je odgovornost za številne izgubljene žoge sicer prevzel na svoja ramena, a hkrati organizatorjem igre položil na srce, da morajo biti bolj odgovorni in imeti v rokavu rešitev za vsako situacijo. »Trener lahko pri tem naredi le toliko, drugo pa je na igralcih, ki morajo unovčiti izkušnje in na agresivnost nasprotnika odgovoriti s še večjo agresivnostjo.«

Ali se je slovenska reprezentanca iz dosedanjih napak kaj naučila, bo znano že danes. Strokovni štab veliko časa za pripravo na Ukrajino ni imel. Natančno le dva dneva, saj je izbrana vrsta nedeljo preživela na poti v domovino. »Naš kondicijski trener, profesor Miljan Grbović, pravi, da se pred pomembnim izpitom ne uči veliko. Vse poletje smo imeli, da se dobro pripravimo, pred Ukrajino pa moramo stvari le ponoviti in dodati podrobnosti v obrambi,« je sklenil Kokoškov.