Med najbolj razširjene in svetovno znane italijanske sveže sire zagotovo sodi mocarela. Svoje ime je dobila zaradi posebne tehnike priprave, ko grudo sira zavijejo in odrežejo. Mozzare namreč po italijansko pomeni odrezati. Tradicionalno mocarelo, ki izvira iz italijanske regije Kampanja, zlasti v pokrajinah Caserta in Salerno pripravljajo iz bogatega bivoljega mleka (mozzarella di bufala) in takšna je daleč najbolj cenjena. Pozneje so jo začeli izdelovati tudi iz pustejšega kravjega mleka (mozzarella fior di latte) in takšno po razmeroma nizki ceni prodajajo v domala vsaki trgovini. Obstajajo še nekatere različice, denimo prekajena (mozzarella affumicata). Poleg sveže, ki jo surovo postrežejo prvi dan po izdelavi in jo na pico položimo šele, ko je ta že pečena, obstaja še sušena različica. Takšna je idealna za pripravo pic in lazanj, kadar sir dodamo že pred peko, medtem ko se povsem sveža, ki jo prodajajo namočeno v slanici, odlično ujame s svežim paradižnikom, baziliko in dobrim oljčnim oljem. Kakor številni drugi siri pa se mocarela izkaže še v različnih drugih jedeh. Najbrž za marsikoga najbolj neotesan, a vseeno okusen način priprave utegne biti paniranje sušene različice.