Policistu in regionalnemu sindikalnemu zaupniku Mihi Sakaču iz Kopra je bila kršena pravica do zagovora, saj vabila ni prejel. Ni storil kaznivega dejanja napeljevanja k zlorabi položaja, ukrep izredne odpovedi pa je diskriminatoren, saj so odpoved dobili le funkcionarji policijskega sindikata. Zaradi teh razlogov je krivdno odpuščeni policist na delovno in socialno sodišče v Kopru vložil tožbo zoper nekdanjega delodajalca, ministrstvo za notranje zadeve (MNZ), je povedal njegov zagovornik Franci Matoz.

Danes se je začel razpletati klobčič, ki naj bi ga policisti nespretno zakuhali s svojo komunikacijo na družbenem omrežju facebook, iz katere naj bi izhajalo, da je bila prometna kontrola ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja novembra lani pravzaprav zaseda oziroma naj bi se o tem predhodno dogovorili. Minister se je te noči namreč vračal s koncerta svoje rockovske skupine v Škofji Loki, o »nenavadnem« nadzoru pa je tudi sam opozoril na svojem profilu.

Poleg Sakača še štirje sindikalni predstavniki

Miha Sakač je eden od petih sindikalistov, ki so aprila letos dobili izredno odpoved. Škofjeloška policista, ki sta dejansko odšla na teren in ustavila ministra ter ga preverila z alkotestom, sta ostala na svojem delovnem mestu z opozorilom pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi.

Poleg Sakača so odpoved dobili tudi predsednik Sindikata policistov Slovenije (SPS) Zoran Petrovič, ljubljanski regionalni predstavnik sindikata Vojko Marguč, kranjski predstavnik Denis Kadirić in Dušan Raj, novomeški regionalni predstavnik. Vsi bodo svojo pravico iskali na delovnem sodišču.

MNZ je po internem nadzoru o sumih, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, obvestil tudi specializirane tožilce, ki so pristojni za obravnavo uniformiranih oseb. Obtožnice po sedmih mesecih od vložene ovadbe sicer še ni.

Sporno preverjanje med pogajanji z vlado

Naj spomnimo, da se je zadeva odvila med stavko policistov oziroma med pogajanji z vlado, Petroviču pa so člani sindikata na tajnem glasovanju o zaupnici kljub spornim dogodkom izkazali kar 96-odstotno podporo. Na mestu predsednika SPS tako ostaja do leta 2020. Tako kot Sakač tudi Petrovič meni, da je bila odpoved nezakonita, da ni storil nobenega kaznivega dejanja, da je odpoved že iz procesnih razlogov prepozna, »temelji pa na diskriminaciji, saj je nas pet delodajalec obravnaval drugače kot preostale«.

MNZ mu sicer očita, da kot predsednik sindikata svojim članom domnevno nezakonitega ravnanja ni preprečil, in da nima pravice preverjati, kakšen avto kupuje minister.