Luksemburški kolesar Jean-Pierre Drucker (BMC) ne bi dočakal velikega trenutka z zmago na včerajšnji 16. etapi španske Vuelte, če bi komisarji Mednarodne kolesarske zveze (UCI) dosledno spoštovali pravila, saj bi bil kolesar ekipe BMC tako kot večina karavane že na poti domov. Vuelta je brez slovenskega kolesarja v karavani malce na obrobju zanimanja slovenskih ljubiteljev kolesarstva, a dogajanje v Španiji in Franciji je zanimivo.

Pred včerajšnjo 16. etapo se ni toliko govorilo o dvoboju med nosilcem rdeče majice Kolumbijcem Nairom Quintano (Movistar) in Britancem Chrisom Froomom (Sky), ki ima z zaostankom več kot treh minut že precej zmanjšane možnosti za dvojček velikih zmag Tour-Vuelta. V ospredju zakulisnih debat je bila odločitev tekmovalne žirije UCI in organizatorjev ASO, ki imajo v lasti organizacijo dirke in tudi francoski Tour, da bodo v konkurenci obdržali 94 kolesarjev, čeprav so v burni nedeljski gorski etapi krepko presegli dovoljen časovni zaostanek skoraj ene ure. Če bi se strogo držali pravilnika, bi zadnji teden začelo le še 71 kolesarjev, torej brez Druckerja. Številka ima nekaj simbolike, saj letos poteka 71. izvedba španskega kroga, a odločitev bi se zdela preveč rigorozna za ugled in potek dirke, da bi jo dopustili.

S tem je največ pridobil prav nedeljski poraženec Chris Froome.

Zmagovalec Toura bi ostal prav brez vseh pomočnikov in vseh možnosti za preobrat. V petek je na sporedu še 37 kilometrov dolga vožnja na čas, kjer je Froome absolutni favorit. Poraz Frooma in Skya je posledica napadalne nedeljske etape, ki jo je začel vedno borbeni Albreto Contador. Španec se še ni sprijaznil, da ne bo zmagal, sedaj je četrti za Kolumbijcem Johanom Chavesom iz avstralske Orice. Glavnino obglavljenja ekipe Sky je naredila konkurenčna zasedba Movistar (Valverde, Castrovejo, Moreno), ki Quintani daje sijajno asistenco. Prav nedeljska etapa je bila vzorčen primer, kaj na velikih etapnih dirkah pomeni moč ekipe in kako pomembna je njihova sestava, kar pri sestavljanju Bahrain Meride ve tudi Milan Eržen. Tudi napadalno kolesarstvo z navdihom še ni izginilo s cest. Na Vuelti se je sicer veliko govorilo o preračunavanju in matematično predvidljivi taktiki, po kateri še posebej slovi prav Sky.