V začetku devetdesetih let so slovenski državljani po zakonu o lastninskem preoblikovanju podjetij prejeli lastninske certifikate. Nekateri so jih zamenjali za delnice podjetij in sodelovali pri notranjih odkupih družb, v katerih so bili zaposleni, drugi so jih vložili v delnice prek javnih prodaj ali v pooblaščene investicijske družbe. Na podoben način, kot imamo denar na bančnih računih, so se certifikatske delnice naložile na registrskem računu. Po nekaterih ocenah ima registrske račune pri Klirinško-depotni družbi (KDD) kar 260.000 Slovencev. Med njimi je okoli 80.000 imetnikov delnic, katerih vrednost je manjša od 50 evrov. Po zakonu o nematerializiranih vrednostnih papirjih morajo fizične osebe do 1. januarja 2017 (pravne osebe pa do 30. septembra) ukiniti registrske račune. Država imetnikom nalaga, da vrednostne papirje do konca leta prenesejo na trgovalne račune pri borznih hišah ali bankah, sicer bodo vrednostni papirji preneseni na račun pristojnega sodišča. S tem pa bodo seveda povezani tudi določeni stroški, saj bo prenos delnic na sodni račun brezplačen v le določenih primerih. Po petih letih pa bodo delnice postale last države.

Imetniki delnic se morajo čim prej odločiti

Tisti, ki imajo svoje delnice še vedno na registrskem računu pri KDD, se bodo tako morali odločiti, kaj bodo z njimi storili. Delnicam se lahko tudi odpovejo in jih prenesejo na tako imenovani »smetarski« račun. A to pomeni, da se jim bodo nepreklicno odpovedali in ne bodo dobili nikakršnega nadomestila. Delnice pa seveda lahko prenesejo na trgovalni račun in tako poskrbijo za svoje premoženje.

Če imetnik registrskega računa ne bo storil ničesar, bo registrski račun prešel na sodišče oziroma v tako imenovani sodni depozit. Tam bo čakal pet let, za obstoj sodnega depozita pa bo treba plačevati sodno takso. Vendar te ne bo treba plačevati tistim fizičnim osebam, ki na tem računu ne bodo imeli za več kot 100 evrov vrednosti delnic, če nobena od delnic ni uvrščena na borzo in od katere od leta 2014 posameznik ni prejel nobenega izplačila, pojasnjujejo strokovnjaki. KDD na svoji spletni strani imetnike delnic že obvešča o ukinjanju registrskih računov, pred ukinitvijo bodo o tem tudi pisno obveščeni, ukinitev registrskih računov pri KDD je brezplačna. Na konkretna vprašanja, povezana z ukinitvijo registrskih računov, predvsem o tem, koliko imetnikov delnic se je za ta korak že odločilo, nam na KDD včeraj niso odgovorili.

Ilirika ponuja nov produkt in plemenitenje premoženja

Po nekaterih ocenah bodo številni Slovenci ta del svojih financ urejali tik pred zdajci, zato je že slišati, da bodo konec leta pred borznoposredniškimi hišami dolge vrste. Med borznimi hišami, ki želijo privabiti imetnike težko vnovčljivih delnic, pa je borznoposredniška hiša Ilirika. Ponuja jim novi produkt – delniško družbo Ilirika Modra zvezda. Delničarji, ki še imajo registrske račune pri KDD in na njih delnice netržnih družb ali slabo likvidnih tržnih družb, lahko delnice vložijo v Modro zvezdo kot stvarni vložek, v zameno pa postanejo lastniki delnic Modre zvezde.

»Vsak vlagatelj delnic bo postal solastnik družbe Ilirika Modra zvezda in imel korist od celotnega portfelja delnic družbe,« pojasnjuje Igor Štemberger, predsednik uprave Ilirike. Poleg tega bodo ponudili brezplačni prenos delnic z registrskega na trgovalni račun. Ker pa mora borznoposredniška družba plačati določene dajatve KDD in nekaterim zunanjim izvajalcem, bodo delničarji imeli določene stroške. Vendar Štemberger zatrjuje, da v dodatnih maržah ne bodo iskali zaslužka. Trenutno je v borznih hišah za prenos netržnega vrednostnega papirja z registrskega na trgovalni račun treba odšteti od 36 do 38 evrov.

Strokovnjaki borzne hiše Ilirika so pripravili seznam 165 netržnih podjetij, ki so primerna za menjavo za delnice Ilirike Modre zvezde, njihova skupna vrednost znaša okoli 150 milijonov evrov. Za zdaj ne želijo napovedovati, koliko sredstev bodo pridobili v Iliriko Modro zvezdo, pričakujejo pa uvrstitev v borzno kotacijo. Menjalno razmerje med posamezno delnico in delnico Ilirike Modre zvezde je po besedah Jureta Klepca iz Ilirike natančno določeno in ima potrditev revizorja.