Ples ob drogu so izvajali že erotične plesalke v času Sumercev in starih Rimljanov ter indijski telovadci, ki so ob drogu– takrat je bil ta lesen in ne kromiran kot danes – izvajali tradicionalno gimnastično disciplino mallakhabm, pozneje pa tudi Kitajci, kar je še danes mogoče videti v njihovih akrobatskih cirkuških točkah. Prvi erotični ples ob drogu pa je v nočnem klubu odplesala Belle Jangles v ameriški državi Oregon.

Ples z erotičnim pridihom

Ples ob drogu se predvsem v zadnjem času otresa stereotipov in postaja ena od učinkovitih vadb v fitnesu. »Z zapeljivimi in mehkobnimi akrobatskimi gibi s prepletanjem elementov jazz baleta, čutnega izraznega plesa, ritmične gimnastike in pilatesa je to zabavna, razgibana in izvrstna vadba za oblikovanje telesa, primerna za vsako žensko,« je povedala Tina Perko, večletna inštruktorica plesa ob drogu in organizatorka mednarodnega dogodka The Art of Pole Dance, ter dodala: »Ples ob drogu zahteva dobro koordinacijo, gibčnost, vzdržljivost in kar nekaj telesne moči. Pa vendar se ga lahko postopoma in ob pomoči pravega strokovnjaka nauči prav vsaka ženska.« Tako se pri vzpenjanju, spuščanju, vrtenju, zasukih ali drugih telesnih obratih krepijo mišice vsega telesa, še zlati mišice ramenskega obroča, trebušne in stegenske mišice ter zadnjica. Z redno vadbo se intenzivno učvrstijo tudi najbolj problematični predeli ženskega telesa, tako pa se oblikuje popolnoma čvrsto in zapeljivo telo. In če je telovadni drog še danes osnovnošolska nočna mora mnogih, se s plesom ob drogu poveča samozavest in povrne zaupanje v lastno telo, obenem pa se razvija občutek za estetiko in čutnost, zato k plesu z erotičnim pridihom pristopajo tako mlada dekleta kot dame v starosti petdeset let in več.

V ledeni Soči očarale tudi ribiče

Številni razgledani in svobodomiselni ljudje ples ob drogu že poznajo kot plesno disciplino. »Ravno tako vedo, da ne gre za kakršno koli opolzko vadbo, temveč za resno športno disciplino z umetniško primesjo,« je dodala Tina Perko. Zato je njenih dvanajst plesalk tudi letošnje poletje stopilo pred fotografski objektiv fotografa Boštjana Gunčarja in pripomoglo k nastajanju fotografske razstave Ples ob drogu v naravi. »Vsak od nas jo na svoj način nosi v sebi, ne glede na to, kakšne barve las imamo, koliko kilogramov ali kako velike prsi. Pri tem je najpomembnejše, da sprejmemo svojo naravo takšno, kot je, in smo zvesti samim sebi, da lahko polno zažarimo. Ljudje se pogosto pretvarjamo in silimo biti nekaj, kar nismo, ter tako prikrajšamo okolico, da bi nas sprejela in okusila v vsej naši čarobni pristnosti. Narava se ne trudi biti nekaj, kar ni, ampak samo je,« je razstavljene fotografije komentirala Perkova in dodala: »Največja ovira do uspeha, predvsem pri ženskah, in to tako na treningih plesa ob drogu kot v življenju, je pomanjkanje samozavesti ter sprejemanje sebe in svojega telesa.« V svojem okolju pa so jih, so v smehu povedala dekleta, sprejeli tudi ribiči, ki so za trenutek skoraj pozabili loviti ribe v mrzli Soči, ob kateri je fotograf Gunčar lovil pravi motiv.