Festival sodobnih idej Indigo bo od jutri do sobote povezoval kulturne ustanove, ki delujejo v »indigo četrti«, kot so jo poimenovali organizatorji iz Muzeja in galerij mesta Ljubljana in Marsh Creative Production iz Beograda: okoli Gosposke, Križevniške in Salendrove ulice ter Trga francoske revolucije, Novega trga in Brega.

»Festival je porodila želja kulturnih in znanstvenih ustanov ter nevladnih organizacij, ki delujejo v tem delu mesta (med drugimi Mini teater, ZRC SAZU, Srednja šola za oblikovanje in fotografijo, NUK, Festival Ljubljana...), da se povežejo in sodelujejo, tudi z mednarodnim prostorom, da spodbudijo medgeneracijski dialog ter da promovirajo zamisel trajnostnega razvoja,« je povedal direktor muzeja in galerij Blaž Peršin. V ospredje so letos postavili temo strahu in festival podnaslovili Ni strahu/No Fear. Obljubljajo, da od strahu ne bodo bežali, pač pa se bodo o njem pogovarjali v univerzalnem jeziku glasbe, oblikovanja, gledališča in filma.

Program festivala je razdeljen v osem sklopov: pogovori, dizajn, film, umetnost, teater, glasba, zabava in »živo«. Tridnevni pogovori bodo odprta platforma za razmislek o grafičnem oblikovanju, odpiranju mentalnih in stvarnih prostorov urbanega okolja ter sodobni ekologiji – projekt se navezuje na zeleno prestolnico Evrope 2016. Oblikovanje bosta pokrili razstava Pest v oko na Trgu francoske revolucije, ki bo predstavila najzanimivejše plakate na naslovno temo festivala, ter razstava Novo analogno v atriju ZRC SAZU, ki bo predstavila izdelke oblikovalcev platforme Balkan Design Network, ki je nastala s sodelovanjem oblikovalcev s področja jugovzhodne Evrope.

»Resnica ali izziv? Eksperimentalni film in dokumentarni obrat, 1984–2016« bo tridnevni program eksperimentalnega dokumentarnega filma, esejskega filma, etnografije in digitalnih podob, ki zajema izbor Naceta Zavrla, diplomanta filmskih študij londonskega King’s Collegea. V Galeriji Vžigalica je na ogled razstava Retorika: Trenutek potem avtorjev Bare Kolenc in Ateja Tutte, ki se ukvarja z besedami, njihovim učinkom in močjo. Gledališki program v Mini teatru ponuja novo predstavo režiserja Ivice Buljana z naslovom Tiest in predstavo O, končno je nastopil čas za jutri, ki so jo pripravili dijaki Gimnazije Poljane ter Srednje šole za oblikovanje in fotografijo.

Glasbeni program v Križevniški cerkvi bosta v glavnem oblikovala Bowrain in Reflections, ki bosta poskrbela za dialog med elektronsko glasbo in sakralnim prostorom. V večernih urah bodo Trg francoske revolucije in bar LP zavzeli didžeji, ki bodo poskrbeli za glasbeno podlago druženju, medtem ko mu bodo svetlobno podobo dajale projekcije na stavbi Mestnega muzeja Ljubljana. Sodelovali bodo skladatelji Drago Ivanuša, Sašo Kalan in Mitja Vrhovnik Smrekar. Program dopolnjujeta odprta šola risanja, ki jo bodo pripravili dijaki, ter kreativni center Poligon, ki bo Križanke za tri dni spremenil v prostor za opolnomočenje samozaposlenih.