Mednarodni literarni festival Vilenica bo letos med 6. in 11. septembrom potekal že v svoji 31. izvedbi, tako kot vsako leto pa bo predstavljal avtorje in literaturo z območja Srednje Evrope in od drugod: gostil jih bo več kot 25, govorili bodo več kot 20 jezikov. Tudi letos bosta festival izvedla Društvo slovenskih pisateljev in Kulturno društvo Vilenica iz Sežane, poleg tradicionalnega prizorišča v Lipici in na drugih lokacijah po Krasu bodo posamezni dogodki potekali tudi v Ljubljani, Mariboru, Celju, Kopru, Trbovljah in Trstu.

Osrednjo festivalsko nagrado Vilenica bo na sklepnem dogodku v jami Vilenica prejela hrvaška pisateljica Dubravka Ugrešić. Posebno pozornost bodo namenili še slovenski pisateljici Suzani Tratnik; pri ameriški založbi Dalkey Archive Press bo v prevodu Michaela Bigginsa izšel izbor njenih kratkih zgodb z naslovom Games with Greta and Other Stories. Mednarodna žirija, ki jo bodo sestavljali gostje festivala, bo podelila še eno nagrado, kristal Vilenice, izbirala pa bo med avtorji, ki se bodo predstavili v zborniku in na literarnih branjih. Tretjo festivalsko nagrado, pisateljsko štipendijo Srednjeevropske pobude, bo prejela Tanja Bakić iz Črne gore.

Letošnja tema festivala bosta literatura in etika, s čimer festival začenja štiriletno obdobje, v katerem se bo posvečal različnim vidikom etike pri ustvarjanju. V letošnjem fokusu bo vprašanje obstoja svobodne volje, temi pa bo posvečena tudi okrogla miza, ki jo bo moderiral pisatelj Carlos Pascual; pogovarjali se bodo Alexandre Bergamini iz Francije, Gábor Schein z Madžarske in Suzana Tratnik. Pod okriljem Vilenice bo na Društvu slovenskih pisateljev konec tedna potekal še 14. mednarodni komparativistični kolokvij Slovenskega društva za primerjalno književnost, na katerem se bodo ukvarjali z vprašanjem razsežnosti etike v literaturi.

Vsako leto festival izpostavi eno od evropskih književnosti, letos bo poudarek na latvijski. Tako je izšla že enajsta knjiga v zbirki Antologije Vilenice z naslovom Dzeja, ki predstavlja 14 izbranih avtorjev in avtoric sodobne latvijske poezije, na festivalu pa bodo gostovali štirje latvijski pesniki.