Boj za naslov svetovnega prvaka se je po štirinajsti dirki sezone močno zaostril. Da bo zadnja tretjina prvenstva, do konca je še sedem dirk, kar se da razburljiva, je poskrbel Nico Rosberg. Enaintridesetletnik je dosegel sploh svojo prvo zmago na slovitem severnoitalijanskem dirkališču, skupno pa že 21. v karieri. S tem se je vodilnemu Lewisu Hamiltonu v skupnem seštevku približal na vsega dve točki zaostanka.

Hamilton zatajil že na startu

Zasluge, da se je dirka razpletla po željah Rosberga, gredo predvsem Hamiltonu. Aktualni svetovni prvak je imel po izvrstnih sobotnih kvalifikacijah, ko je drugouvrščenega Nemca za sabo pustil za skoraj pol sekunde, izvrsten izhodiščni položaj, da po letih 2012, 2014 in 2015 v Monzi doseže še četrto zmago. S tem bi se na lestvici izenačil z Brazilcem Nelsonom Piquetom in približal rekorderju Michaelu Schumacherju, ki je tu na najvišji stopnički stal petkrat.

A Britancu se je zalomilo že povsem na uvodu. S poznim startom je vodilno mesto prepustil moštvenemu kolegu, pred njega pa so prišli tudi Sebastian Vettel, Kimi Räikkönen (oba Ferrari), Valtteri Bottas (Williams) in Daniel Ricciardo (Red Bull). »Ne vem, kaj se je zgodilo na startu. Vse sem storil tako kot običajno, kolesa pa so se mi zavrtela v prazno,« razloga za spodrsljaj, ki ga je bržkone stal zmage, ni poznal Lewis Hamilton.

Nekdanjemu vozniku McLarna se je v nadaljevanju sicer uspelo prebiti na drugo mesto, za kaj več pa mu je zmanjkalo časa. Rosberg je namreč dirko odvozil brez napake in v cilj prišel s 15-sekundno prednostjo pred svojim največjim tekmecem. »Počutim se izvrstno. Zdaj se dirka z Lewisom šele začenja. To bo še zelo napet dvoboj, ki se ga zelo veselim,« je bil po dirki navdušen Nico Rosberg.

Za veselje domačih navijačev je s tretjim mestom poskrbel voznik Ferrarija Sebastian Vettel. Za moštvo iz Maranella so bile to prve stopničke po junijski dirki v Avstriji, ko je enak dosežek uspel Kimiju Räikkönenu. Ledeni Finec je bil tokrat četrti.

Formula 1 odslej v ameriških rokah

Da konec tedna ni bilo razburljivo le na stezi, temveč tudi ob njej, je poskrbel prvi mož dirkaške karavane Bernie Ecclestone. Petinosemdesetletnik je le nekaj ur pred pričetkom dirke sporočil, da bo formulo 1 prodal ameriški skupini Liberty Media. Vrednost posla je ocenjena na kar 15 milijard evrov, prvo od dveh plačil v vrednosti 7,6 milijarde evrov pa bo opravljeno že jutri. Kljub temu je sivolasi britanski milijarder novinarjem zatrdil, da to nikakor ne pomeni njegovega umika iz najdražjega športa na svetu. »Še vedno bom delal to, kar sem doslej. Kakšno vlogo bom imel, je povsem moja odločitev,« je povedal Bernie Ecclestone, ki vrh formule 1 kroji že štiri desetletja.

Naslednja dirka bo na sporedu 18. septembra, in sicer v Singapurju.