Po tem, ko je prejšnji teden na dirki za VN Nizozemske v Assnu zapravil prvo zaključno žogico za potrditev naslova svetovnega prvaka, je Gajser na predzadnji preizkušnji sezone v Charlottu izkoristil drugo in lanskemu naslovu svetovnega prvaka v razredu MX2 že v svoji premierni sezoni med elito dodal že naziv najboljšega v MXGP. Pred dirko je bila računica mladega slovenskega šampiona iz Pečk pri Makolah jasna: pred najbližjim zasledovalcem, Italijanom Antoniem Cairolijem, je imel 65 točk prednosti (653:588), zato bi mu v dveh vožnjah – tudi če bi bil Cairoli obakrat najhitrejši – za potrditev naslova najboljšega na svetu v kraljevskem zadostovalo že 36 točk.

Toda Gajser, ki bo čez tri praznoval šele 20. rojstni dan, je vse odločil v svoj prid že v prvi vožnji. Zaradi orkana Hermine so imeli prireditelji veliko težav s pripravo proge in so morali prvi dan pred dirko odpovedati celoten program, kljub temu pa je na trdi podlagi, ki mu bolj ustreza kot mivka v Assnu, Slovenec v kvalifikacijah osvojil drugo mesto, na prostem treningu pa tretje. V prvi uradni vožnji, ki jo je dobil Američan Eli Tomac (sin legende gorskega kolesarstva Johna Tomca), je član ekipe Honda Gariboldi ciljno črto prevozil kot četrti s 25 sekundami zaostanka za vodilnim, a takrat še ni vedel, ali je že svetovni prvak. Veseliti se je začel šele takrat, ko je osemkratni svetovni prvak Cairoli prvo vožnjo z zaostankom več kot minute končal na 13. mestu, kar je pomenilo, da ima Gajser pred njim že nedosegljivih 75 točk prednosti. V drugi vožnji je Gajser povedel, a nato na polovici naredil napako in jo končal kot drugi. Naskok pred Cairolijem, ki je bil v drugo šele 14., je povečal na 90 točk (693:603), kajti Slovenec je v Charlottu zbral 40 točk, Italijan pa zgolj 15.

Po dirki v Assnu, na kateri je osvojil le devet točk (12. mesto in padec z odstopom), sta z očetom, trenerjem in mentorjem Bogomirjem Gajserjem, že v torek poletela proti ZDA, proga v mestu Charlotte pa je bila zgrajena na novo prav za to dirko. »Po neuspehu na Nizozemskem sem se hitro resetiral in skušal pozabiti na to, kar se je zgodilo, in se pogovoril z očetom. No, kljub temu sem veliko razmišljal o razpletu svetovnega prvenstva, zato je bila prva vožnja v ZDA tudi psihološko zame zelo težka. Nikakor se nisem mogel povsem sprostiti, kar je bilo opazno tudi med mojo vožnjo. Toda ko sem po prvi vožnji osvojil naslov svetovnega prvaka, je pritisk pred drugo enostavno izginil. V njej sem po napaki izgubil ritem in se nisem bojeval za zmago, ampak sem se raje zadovoljil z drugim mestom. Ob tem velikem uspehu bi se zahvalil vsem v ekipi HRC in v ekipi Honda Gariboldi, navijačem, posebno pa seveda moji družini, dekletu in očetu, brez katerega ne bi bil tu, kjer sem,« je po koncu predzadnje dirke v sezoni dejal novopečeni svetovni prvak Tim Gajser, pred katerim je bil v skupnem seštevku dirke v Charlottu le domačin Tomac, najhitrejši v obeh vožnjah.

Zadnja dirka v sezoni 2016 bo prihajajoči konec tedna v Glen Helenu v ZDA, vendar bo za Gajserja le formalnost. V Glen Helenu je Gajser lani tudi postal svetovni prvak v razredu MX2, a tudi po zadnji dirki sezone motorja ne bo postavil v kot. Konec tega meseca ga v Italiji čaka dirka za pokal narodov, oktobra pa še vsakoletni spektakel v Las Vegasu in dirka za povabljene dirkače v dvoranskem motokrosu v Gelsenkirchnu.