Če je slovenska košarkarska reprezentanca uvodni preizkus v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo proti Kosovu opravila brez kakršnih koli težav, jo danes že čaka nov. Izbrana vrsta selektorja Igorja Kokoškova bo v skupini E prvič gostovala, nasprotnik pa bo Bolgarija. Slovenski reprezentanti se bodo znova znašli v nepoznanem okolju, saj naj bi bilo vzdušje na tekmi v Botevgradu precej naelektreno, kar lahko za seboj potegne marsikatero stvar, med drugim tudi sodniški kriterij. Bolgarija je na prvi tekmi klonila na gostovanju proti Ukrajini z desetimi točkami razlike, zato bo tekma proti Sloveniji zanjo že lahko imela odločilen pomen v boju za evropsko prvenstvo.

»Potovanje, namestitev, bivalni pogoji, vzdušje... Vse to so stvari, ki na gostovanjih lahko vplivajo, da noge in roke na tekmi nato niso tako spočite kot sicer in da recimo pride do slabšega odstotka meta. Igralcem že od začetka ponavljam, da znajo biti gostovanja v kvalifikacijah še kako zvita. Verjamem, da so moje sporočilo razumeli,« je povedal Igor Kokoškov, ki ima s kvalifikacijami ogromno izkušenj, saj je reprezentanco Gruzije na evropska prvenstva 2011, 2013 in 2015 popeljal ravno prek njih. Bolgarija bo za Slovenijo nekoliko resnejši preizkus kot Kosovo, pa čeprav v zadnjem obdobju ne blesti. Nazadnje se je na evropsko prvenstvo uvrstila leta 2011, ko se je v skupinskem delu v Litvi pomerila ravno s Slovenijo, ki je bila boljša s 67:59. V pripravah na kvalifikacije je odigrala osem tekem in jih polovico dobila. Na kolena je spravila Makedonijo, Madžarsko, Romunijo in Švico, izgubila pa proti Makedoniji, Estoniji, Mega Leksu in Avstriji. »Bolgarija igra navdahnjeno ter z veliko energije in agresivnosti. Do same tekme ne bomo vedeli, s katerim Američanom bodo nastopili, saj imajo prijavljena dva – organizatorja igre Demarquisa Bosta in center Jasona Washburna. Ne glede na to, da je Bolgarija izgubila proti Ukrajini, nas čaka težka tekma,« je o prihajajočem nasprotniku povedal Kokoškov.

Ob porazu Bolgarije proti Ukrajini je bil pri gostih s 15 točkami in šestimi skoki najboljši posameznik 203 centimetre visoki Aleksandar Georgiev, kar pomeni, da najpomembnejše delo v obrambi znova čaka Eda Murića, ki je proti Kosovu odlično opravil z njihovim najboljšim posameznikom Justinom Doellmanom. »Vesel sem, da smo skozi priprave stopnjevali formo in proti Kosovo pokazali dober strelski večer. Hkrati se zavedamo, da nas na gostovanju pri Bolgariji čaka povsem drugačna tekma. Časa za pripravo ni bilo veliko. V četrtek dopoldne smo imeli sestanek, popoldne trenirali, nato pa že krenili na pot. Naredili bomo vse, da se v Slovenijo vrnemo s polnim izkupičkom,« pravi Edo Murić, ki soigralcem in trenerskemu štabu izredno zaupa. »Letošnje leto je odlična uvertura za prihodnje. Če se bomo uvrstili na evropsko prvenstvo, kar verjamem, da se bomo, znamo biti veliko presenečenje. Toliko želje, kot je sedaj prisotne pri igralcih, v slovenski reprezentanci še ni bilo.«