Med deseterico deficitarnih poklicev sodi tudi poklic varilca, zato je med delodajalci zanje precej zanimanja. Trenutno je samo v zavodovi evidenci na voljo več kot 70 delovnih mest, dobra tretjina v tujini. Medtem ko se v Sloveniji plača za varilca giblje med 800 in 2000 evri bruto, znaša v Avstriji po kolektivni pogodbi med 2050 in 2478 evri bruto.

Tako na primer H-Mont iz Rogaške Slatine še do sredine oktobra zbira ponudbe kandidatov za delo v Belgiji in na Nizozemskem, zaposlili bodo 20 ljudi, bruto plača znaša 1500 evrov. Za delo v delavnici in za montažo na terenu v državah Evropske unije varilce išče tudi ruško podjetje PlanMont, ki bo izbrane kandidate zaposlilo za nedoločen čas, mesečno pa ponujajo 3500 evrov bruto plače.

Poklic varilec si nekdo lahko pridobi tudi v okviru programa nacionalne poklicne kvalifikacije, v katerega je bilo med letoma 2010 in 2015 vključenih 1349 ljudi. Med pogoji za dobrega varilca so odlične ročne spretnosti, natančnost, skrbnost, vztrajnost, ravnotežje in sposobnost dela na višini ter v tesnih prostorih. Delo po navadi poteka dvoizmensko, najpogosteje pa na terenu.

Slovenski delodajalci so v prvega pol leta letos zaposlili 370 varilcev, v vsem lanskem letu pa 570. Kljub povpraševanju je na trgu dela brezposelnih 379 varilcev, lani jih je bilo konec julija 473. Le okoli osmina trenutno odprtih delovnih mest je za nedoločen čas. jpš