Seznam zdravstvenih težav, ki jih lahko povzroči okužba z virusom zika, se je podaljšal: strokovnjaki iz Hondurasa, Venezuele in ZDA so za revijo Journal of Neurological Science opisali prvi primer senzorične polinevropatije, ki so ga povezali z akutno okužbo z virusom zika.

Publikacija je plod skupnega dela skupine za ziko pri svetovni nevrološki zvezi. Ta forum so ustanovili nedavno, da bi prispevali novo znanje pri odzivu na virus zika. Pri večini ljudi sicer okužba z ziko mine brez znakov bolezni ali zgolj z blagimi znaki, manjšina pa lahko utrpi hude nevrološke posledice. Tako so opisali številne primere Guillain-Barréjevega sindroma in mikrocefalije, poročali so tudi o drugih nevroloških zapletih, kot sta meningoencefalitis in akutni mielitis.

»Zdravniki bi morali biti pozorni, da lahko okužba z ziko povzroči tudi akutno senzorično polinevropatijo,« opozarja prof. Marco T. Medina, eden od avtorjev članka. O tej bolezni govorijo, kadar so pri bolniku zaradi okvare živčevja moteni občutki za dotik in toploto. Opisali so primer pacienta, pri katerem so se v akutni fazi okužbe z ziko pokazali znaki te okvare. To nakazuje, da vnetni proces neposredno vpliva na senzorične živce, čeprav pri bolniku niso mogli povsem izključiti avtoimunskih vzrokov tega nevrološkega zapleta, pojasnjujejo raziskovalci.

Do sedaj so o okužbah z virusom zika prek komarjev poročali iz 70 držav. V 11 državah so poročali tudi o prenosu virusa s človeka na človeka, pri čemer je šlo najverjetneje za spolni prenos okužbe. Iz 20 držav so poročali o mikrocefaliji pri novorojenčkih in drugih deformacijah ploda. V 18 državah so zaznali visok porast primerov Guillain-Barréjevega sindroma ali pa so pri teh bolnikih potrdili okužbo z ziko. lo