Slovenska hokejska reprezentanca je z odliko odprla štiridnevne olimpijske kvalifikacije v Minsku, ki vodijo do nastopa na igrah v Pjongčangu čez dve leti. Razigrani risi so se navkljub obdobjem neprevidnosti poigrali z nekonkurenčno Poljsko in jo ugnali s 6:1 (2:0, 3:0, 1:1).

Pozabljena strelska neučinkovitost

Slovenska premiera proti drugorazredni Poljski je bila zgolj ogrevanje pred vrhuncem turnirja – današnjo tekmo z Dansko in nedeljskim preizkusom proti gostiteljem Belorusom. Varovanci selektorja Nika Zupančiča so kvalifikacije začeli odgovorno in odločno. Čeprav se jim v napadu sprva ni izšlo vse po načrtih, so potrpežljivo stopnjevali ritem in vztrajali pri agresivni igri. Ko je prvi zvezdnik turnirja Anže Kopitar v šestnajsti minuti načel poljsko mrežo, se je Slovenija otresla strelskega pritiska in si odprla vrata do visoke zmage.

Po zmagi Poljske na aprilskem prvenstvu skupine B v Katovicah je bila zgodba v Minsku obrnjena. Slovenija se je izkazala kot hitrejša, močnejša in spretnejša od poljske vrste, ki je že po prvem krogu opustila sanje o senzacionalni uvrstitvi na olimpijske igre. Naša reprezentanca se je izkazala z raznovrstno in kombinatorno igro v napadu, v katerem je najbolj zablestel Kopitar s tremi doseženimi zadetki. Šest golov v poljskih vratih je tudi dokaz, da je Slovenija pozabila na strelsko neučinkovitost z edine pripravljalne tekme, ko je v ponedeljek na Bledu navkljub podjetnejši igri izgubila proti Italiji z 1:2.

Omeniti velja, da Poljska še nikdar ni doživela tako visokega poraza proti Sloveniji, ki v Minsku razen poškodovanega Davida Rodmana nastopa z vsemi razpoložljivimi močmi. V vratih je prednost pred Robertom Kristanom dobil Gašper Krošelj, ki se je izkazal z zanesljivostjo in mirnostjo, ko je moral popravljati spodrsljaje branilcev. Teh pa kljub prepričljivemu izidu ni bilo le za vzorec, česar v slovenskem taboru pred nadaljevanjem turnirja ne bi smeli povsem zanemariti.

Proti Dancem bolj osredotočeno

Tudi Anže Kopitar je po tekmi kritično dejal, da bo morala biti Slovenija v nadaljevanju bolj osredotočena predvsem pri natančnosti podaj. »S šestimi goli v poljski mreži smo si dvignili samozavest. Tokrat smo bili v vlogi favorita, zato sta nam pomagala uvodna zadetka ob koncu prve tretjine.«

Selektor Nik Zupančič je izpostavil, da so se igralci ob odprtju tekme držali navodil iz garderobe: »V prvi tretjini smo prejeli tri strele na naša vrata, kar dokazuje visoko zbranost v obrambi. Bili smo agresivni, ukradli smo ogromno ploščkov in tekmeca prisilili v prekrške. Kasneje je ob visokem vodstvu igra malo padla, saj smo popustili, a bili zato toliko bolj uspešni v napadu.«

Če je kvalifikacijsko uverturo zaznamovala slovenska premoč, je na današnjem nadaljevanju turnirja z Dansko ob 14. uri pričakovati bolj enakovredno tekmo. Danci v Minsku nastopajo z najmočnejšo postavo v zgodovini, saj je v moštvu kar osem igralcev iz severnoameriške lige NHL. Na kakovost današnjega slovenskega tekmeca je že pred potjo v Belorusijo opozoril tudi selektor Zupančič, ki je Dancem pripisal vlogo prvega favorita. Za Dance bo današnji test s Slovenijo že zadnja priložnost za ohranitev možnosti po olimpijskem nastopu, saj so sinoči z 2:5 v razgretem ozračju arene v Minsku izgubili proti Belorusiji.