Slovenski hokejisti bodo ob 14. uri odprli štiridnevne olimpijske kvalifikacije v Minsku, kjer le prvo mesto vodi v Pjongčang 2018. Uvodni tekmec bo Poljska, ki med vsemi štirimi udeleženkami turnirja velja za najslabšo reprezentanco.

Slovence pesti neučinkovitost

Slovensko izhodišče pred začetkom tekmovanja v Minsku je drugačno kot pred tremi leti in pol, ko se je izbrana vrsta v Vojensu na Danskem veselila premierne uvrstitve na zimske olimpijske igre. Varovanci selektorja Nika Zupančiča, ki je bil pri odmevnem podvigu v vlogi pomočnika Matjaža Kopitarja, so v Minsk dopotovali v popolni postavi na čelu z največjim zvezdnikom turnirja Anžetom Kopitarjem. Zupančič bo imel v napadu širok izbor kakovostnih igralcev. V novi sezoni kar štirje reprezentančni nosilci sodelujejo v ruski ligi KHL, kjer je Rok Tičar v dresu novih delodajalcev iz Jekaterinburga ujel sijajno formo in po štirih krogih postal prvi strelec tekmovanja.

Ker se klubska sezona za večino hokejistov še ni začela, ni povsem jasno, kaj lahko slovenska reprezentanca pripravi v Minsku. Cilj je kajpada uvrstitev na olimpijske igre, a Slovenija bo za nov podvig potrebovala popoln turnir, na katerem bo morala biti zbrana v obrambi in učinkovita v napadu. Ravno nenatančnih strelov je bilo na edinem pripravljalnem preizkusu v ponedeljek na Bledu proti Italiji preveč, saj je od 41 poskusov v okvir vrat le Kopitarjev plošček našel pot v mrežo. »Neučinkovitost je del športa, a sem prepričan, da se nam bo kmalu odprlo,« poudarja reprezentančni kapetan in pomemben član moskovskega CSKA Jan Muršak, ki doslej še ni nastopil na olimpijskih kvalifikacijah.

Zupančič smiselno sestavil napade

Selektor Nik Zupančič je smiselno sestavil napadalne trojke. Prvi napad s tremi hokejisti iz KHL (Jeglič, Tičar, Sabolič) je nedotakljiv, ob Kopitarju bosta zaigrala Urbas in Pance, ob Muršaku pa Ograjenšek in Verlič. Slovenija bi v tej postavitvi morala vzdrževati visok ritem skozi vso tekmo, izbrana vrsta pa bi največ preglavic lahko naletela v obrambi, kjer sta Sabahudin Kovačevič in Luka Vidmar še vedno brez kluba, Aleš Kranjc pa se je po sedmih letih igranja v tujini vrnil domov, kjer bo za Jesenice nastopal v nižji ligi. Med tremi vratarji ima največ možnosti za številko ena Gašper Krošelj, ki je tako kot Robert Kristan še vedno brez delodajalca, spomladi na svetovnem prvenstvu skupine B pa je bil v boljši formi kot njegov starejši konkurent.

Slovenija bo imela tako kot v zmagovitem Vojensu najzahtevnejše delo jutri proti Danski in v nedeljo na sklepnem dejanju proti gostiteljici Belorusiji. Na dosedanjih medsebojnih tekmah je slovenska vrsta iztržila manj od obeh tekmecev. Še posebej negativna je statistika proti Belorusiji, ki je na uradnih tekmah slavila sedemkrat, Slovenija pa le enkrat. Predvsem za Beloruse bi nova neuvrstitev na olimpijske igre pomenila veliko razočaranje, glede na to, da bo turnir potekal v Minsku. Pred dobrimi tremi leti so morali hokejisti celo na zagovor k avtoritarnemu predsedniku države Aleksandru Lukašenku, ki je tako kot njegov ruski politični zaveznik Vladimir Putin velik privrženec hokejske igre.

Kot smo že pisali, bo prihajajoči štiridnevni spored tudi najmikavnejši izziv za Nika Zupančiča v njegovi kratki samostojni trenerski karieri. Uvrstitev na olimpijske igre bi Zupančiču tako kot njegovemu predhodniku Kopitarju opazno dvignila mednarodni ugled in mu odprla številna vrata pri vodenju močnejših klubov, kot so Jesenice. Slovenski selektor je bil navkljub porazu na ponedeljkovi tekmi proti Italiji (1:2) zadovoljen s prikazano igro in izpostavil, da je bila moteča le neučinkovitost. »V vseh elementih igre smo bili boljši, le pred vrati smo bili nespretni. Podjetnejšo igro bi morali kronati z zadetki, a boljše je, da se nam je to zgodilo med pripravami kot na turnirju,« je ocenil Nik Zupančič.

Spored olimpijskih kvalifikacij v Minsku, danes ob 14. uri: Slovenija – Poljska, ob 18. uri: Belorusija – Danska, jutri ob 14. uri: Slovenija – Danska, ob 18. uri: Belorusija – Poljska, nedelja ob 12. uri: Danska – Poljska, ob 16. uri: Belorusija – Slovenija.