Naše življenje je prepleteno z elektronskimi pripomočki. V podjetju, ki sta ga ustanovila prijatelja Jake Boshernitzan in Ohad Nezer, so bili prepričani, da obstaja bolj intuitiven in naraven način, kako te naprave upravljati. In nastal je knocki.

Verjetno ste že vsi slišali za svetilke, ki jih lahko prižgemo ali ugasnemo s ploskanjem. Knocki deluje na podoben princip, le da namesto ploskanja sliši na ukaz trkanja. Tista površina, na katero ga pritrdimo, torej postane občutljiva za trkanje oziroma določen ritem trkanja, s pomočjo tega pa lahko nadzorujemo kopico naprav, ki se povezujejo s knockijem po brezžični povezavi.

Površine spreminja v daljinske upravljalnike

»Če je namen tehnologije poenostaviti naše življenje, zakaj se potem zdi, da ta pogosto deluje prav nasprotno?« se v eni od videopredstavitev sprašuje Boshernitzan. »Knocki je naprava, ki običajne površine spreminja v nekakšne daljince,« pojasnjuje. Ugotavlja tudi, da vse bolj razširjeno glasovno upravljanje naprav sploh ni tako natančno in zanesljivo, medtem ko knocki zagotavlja odlične rezultate. Predstavljajte si naslednji scenarij: zjutraj vas zbudi budilka mobilnega telefona. Še čisto zaspani enkrat potrkate po nočni omarici, na katero je pritrjen knocki, in s tem sprožite ukaz, da se budilka ugasne. Potrkate dvakrat, da se zaženeta naprava za pripravo kave in pomivalni stroj v kuhinji – vse to, vi pa niti oči niste odprli. Ali pa ko pridete v kuhinjo, potrkate po mizi in s tem prižgete radio in luči. Ali da namestite knocki na vhodna vrata in vsakič, ko nekdo potrka, prejmete obvestilo na mobilni telefon, da nekdo čaka pred vhodom. Najlepše pri tej napravi pa je, da jo omejuje zgolj vaša domišljija.

Nabor naprav, ki imajo vgrajene wi-fi sprejemnike, strmo narašča. Po nekaterih študijah naj bi že v nekaj letih v domovih imeli tudi po deset naprav z wi-fi povezavo – od hladilnikov, zobnih ščetk do stenskih ur. Tako lahko naprave nadzorujemo na daljavo oziroma te ohranjajo medsebojno povezavo in opravljajo svojo funkcijo v nekakšni sinergiji. Ko so knocki predstavili na portalu Kickstarter in za proizvodnjo poskušali zbrati relativno skromnih 35.000 ameriških dolarjev, so cilj presegli že v dobri uri. Do zdaj so zbrali že več kot milijon dolarjev zagonskih sredstev, naprava pa stane približno 130 evrov. Zdi se, da je mala okrogla napravica ravno pravšnji pripomoček, ki bi lahko z napravami prepleteno domovanje 21. stoletja približal široki populaciji. Ne zahteva zaslonov na dotik, ne zahteva zapletenih procesov, ampak zgolj preprosto trkanje. Če boste knocki kupili komu manj tehnološko ozaveščenemu, mu le priskočite na pomoč pri sinhronizaciji naprav – to je edini malce bolj zapleten korak.