Zaradi povečanega obsega naročil v Skupini Gorenje že vse leto iščejo nove delavce in jih postopoma tudi zaposlujejo. Čeprav gre za zaposlitve za določen čas, so mnogi veseli, da delo, četudi je začasne narave, sploh dobijo, v Gorenju pa tudi ne izključujejo možnosti podaljševanja pogodb o zaposlitvi, če bodo razmere na trgu še naprej tako ugodne, kot so bile v prvem polletju. Na to, da gre Gorenju dobro, kažejo tudi poslovni rezultati, saj so v prvi polovici leta ustvarili 581 milijonov evrov prihodkov in imeli 2,1 milijona evrov čistega dobička. Tržne deleže na tujih trgih še povečujejo, kar je dober obet tudi za naprej.

Za zdaj do konca leta

»Že ta teden, s septembrom, bomo dodatno zaposlili 250 delavcev, še 50 pa jih bo delo dobilo v invalidsko-podjetniškem centru Gorenja. Pretežno gre za začasne zaposlitve v proizvodnji, ki bodo trajale predvidoma do konca tega leta. Pogodbe o zaposlitvi za določen čas pa bomo glede na tržna naročila in s tem povezanimi povečanimi potrebami v pr oizvodnji tudi podaljševali,« pojasnjujejo v Gorenju. In še, da so tega, da se v jesenskem času vedno povečajo potrebe v proizvodnji, že vajeni, to tudi letos ni nič novega.

Res pa gre letos za rekordno število potreb po dodatnih delavcih. »Zato tudi nekaterim, ki imajo pogodbe za določen čas, ponudimo zaposlitev za nedoločen čas,« še povedo v Gorenju, kjer so se jim naročila povečala v vseh proizvodnih programih. Številni Velenjčani, ki so iskali zaposlitev že dalj časa, so tega seveda veseli. Četudi potrebujejo delavce z nižjo stopnjo izobrazbe, so pripravljeni delo sprejeti tudi tisti bolj izobraženi, saj je vsak zaslužen evro dragocen.

»V naši regiji cenimo vsako novo delovno mesto. Lahko povem, da smo letos prejeli prijavo večjega števila prostih delovnih mest, napotovanje brezposelnih oseb pa uspešno poteka,« pravi Nataša Detečnik, vodja območne službe zavoda za zaposlovanje v Velenju. Tako se tudi po zaslugi Gorenja brezposelnost v dolini znižuje, v upadanju je tudi stopnja registrirane brezposelnosti, delež aktivnega prebivalstva pa se zvišuje.

Prodaja gospodinjskih aparatov raste

V prvem polletju letošnjega leta je prodaja gospodinjskih aparatov v Sloveniji, na Madžarskem, Slovaškem, Češkem in Hrvaškem ter v Romuniji, Bolgariji, Črni gori in Makedoniji zrasla za skoraj 11 odstotkov, za kar četrtino pa v Rusiji in Ukrajini. Tudi v zahodni Evropi, predvsem trgih Beneluksa, dosegajo več kot petodstotno rast prodaje, prav tako tudi v Nemčiji in Veliki Britaniji. Prodaja blagovnih znamk Gorenje je nižja le v Skandinaviji in Franciji. Ob tem so v Gorenju ves čas nižali tudi stroške in optimizirali oskrbno verigo ter logistiko, zaradi boljše kakovosti je bilo tudi manj reklamacij.

Tačas se v Gorenju že pripravljajo tudi na največji sejem zabavne elektronike in gospodinjskih aparatov IFA v Berlinu, kjer bodo predstavili najnovejše aparate blagovnih znamk Gorenje in Asko, ki jih odlikujeta pametna tehnologija in premišljen dizajn.