Čeprav ob vstopu v prostor za oskrbo tigrov tigrica Vita z značilnim prhanjem pozdravi svojega oskrbnika Matijo Ramšaka in se prisloni ob ograjo, da jo na kratko počohlja, pa Ramšak nemudoma opozori, da so tigri izjemno nevarne živali, zato pri ravnanju z njimi veljajo strogi varnostni protokoli: »Med nami in njima mora biti vedno ograja«. »Če bi vas takšna dvestokilogramska žival hotela s šapo samo prijateljsko potrepljati po rami, bi vas lahko zelo poškodovala,« je karikirala pedagoginja v živalskem vrtu Petra Hrovatin in dodala, da tigri v naravi plen napadejo iz zasede in napadeno žival s pomočjo svoje teže podrejo.

Na krožniku si najbolj želita govedino

»Ampak da ne boste mislili, sibirski tigri se zadovoljijo tudi že s podgano. Ni nujno, da je plen jelen. Važno je samo, da ga je mogoče pojesti,« je povedal Ramšak in razkril, da 200-kilogramski Vito na teden poje približno 55 kilogramov hrane. Ker je Vita s svojimi 150 kilogrami glede na priporočila strokovnjakov trenutno nekoliko pretežka, so ji v živalskem vrtu morali zmanjšati obroke, da bi dosegla idealno težo.

»Najraje imata kose govedine, ovčetine in svinjine ne marata preveč, Danuta nima rada niti kuncev,« je opazil Ramšak. Ob tem je pojasnil, da oskrbniki tigra še vedno kličejo po njunih »krstnih« imenih, ki sta ju dobila v živalskih vrtovih, kjer sta bila rojena. Viti so v Nemčiji nadeli ime Danuta, Vitovo prvotno ime pa je Amur po pokrajini, od koder izvirajo sibirski tigri.

Tigra si obetata novo zanimivo »igračo«

Čeprav tigri v naravi kar 20 ur na dan preživijo leže in počivajo, oskrbniki Vitu in Viti pripravljajo različne igre, katerih namen je popestritev dneva in spodbujanje njunega naravnega obnašanja, je razložila Hrovatinova. »Da jima spodbudimo čute, jima ob poti, pod grmovje, na debla potresemo začimbe, kot so rožmarin, cimet, sivka, ali pa jima po ogradi skrijemo koščke mesa,« je naštel Ramšak, ki ob sponzorstvu družbe Nestlé tigroma pripravlja posebno igračo. Idejo za izdelavo takšne naprave je dobil v tujini.

»Reče se ji škatla presenečenja. Deluje tako, da zaboj oddaja zvoke živali, ki jih tiger zazna kot plen, ki ga zalezuje. Ko pride do škatle, se vrata odprejo in tiger dobi košček mesa,« je na kratko povzel Ramšak in pojasnil, da bo zvoke v zaboju in vrata odpiral s pomočjo daljinskega upravljalnika.

Vito in Vita predvsem poleti svoj prosti čas prebijeta tudi v vodi, saj so tigri ena izmer redkih vrst mačk, ki obožujejo vodo. »Amur se zelo rad namaka. Poleti ob sedmih zvečer se gre kopat in ne moremo ga prepričati, da bi prišel gor v prostor, kjer ju hranimo. Tudi Danutka rada čofota, sploh če ji v vodo vržemo kakšno žogo,« je povedal Ramšak in razkril, da je Vito velik ljubitelj zibajočega podesta, čeprav so ga postavili predvsem z mislijo na njun podmladek. »Mladiči tigrov obožujejo te podeste. Ker pričakujemo, da bosta naša tigra imela mladiče, smo zato podest dali že takoj v ogrado. A izkazalo se je, da je tudi Amur še dovolj otročji, da ga zabava,« je v smehu pripomnil Ramšak.

Skupaj sta le v času paritve

Ograda za tigra je razdeljena na dva dela, Vito in Vita sta zato tudi večino časa ločena. »Tigri so v naravi samotarji in srečujejo se samo v času paritve,« je povedala Hrovatinova. Ramšak pa je dodal, da oskrbniki opazujejo njuno obnašanje, in ko zaznajo, da je Vita godna za paritev, ju združijo.

»Paritev tigrov je zelo nasilna, predvsem za samico. Pogosto se zgodi, da je samica pri tem poškodovana. Zato pri njiju vedno pazimo, da ne bi prišlo do večjih poškodb, in ju ponovno ločimo. Paritev naših tigrov do zdaj ni bila uspešna. Zakaj ne, ne vemo natanko,« je dejal Ramšak, ki še vedno upa, da bo Vitu in Viti mladež uspelo zaploditi po naravni poti.

Eden od razlogov, zakaj doslej nista bila uspešna, pa je po Ramšakovem mnenju lahko tudi ta, da so oskrbniki v strahu pred poškodbami samičko prezgodaj ločili od samca in si Vitu zato ni uspelo Vite popolnoma podrediti. »A dejstvo je, da pri razmnoževanju tigrov ni enostavnih receptov in moramo biti še malo potrpežljivi, preden začnemo razmišljati o menjavi tigra oziroma o umetni oploditvi,« je bil optimističen Ramšak.

»Sedaj smo opazili, da je samička ponovno začela oddajati znamenja, da je godna za paritev, zato smo že pripravili porodni boks. Če bo Danuta skotila mladiče, bo v boksu prve tri tedne povsem sama z njimi, mi bomo njihov napredek spremljali le prek dveh kamer,« je Ramšak opozoril, da tigrice z mladiči v prvih tednih po porodu ne smejo vznemirjati.